O cercetătoare susține că a fost violată în metavers, la o oră după ce a intrat în spațiul virtual

O cercetătoare susține că a fost violată în metavers, la o oră după ce a intrat în spațiul virtual
O cercetătoare susține că a fost violată în metavers. Sursa: Captură video/

O cercetătoare susține că a fost violată în metaversul companiei lui Mark Zuckerberg, la o oră după ce a intrat în spațiul virtual pentru a studia comportamentul utilizatorilor, potrivit Business Insider.

Potrivit unui raport publicat de către un ONG din Statele Unite, utilizatorii au invitat-o pe cercetătoare la o petrecere privată în metavers la începutul acestei luni. Utilizatorii din aceeași cameră i-au cerut apoi să dezactiveze o setare care îi împiedica pe ceilalți să ajungă la mai puțin de un metru de ea.

Cercetătoare agresată sexual în metavers

Într-un videoclip care însoțește raportul, un avatar masculin este văzut apropiindu-se foarte mult de cercetătoare, în timp ce un alt avatar masculin privește toată scena. Totodată, cei doi fac comentarii licențioase.

Într-o parte a videoclipului, care nu a fost făcută publică, cercetătoarea „a fost condusă într-o cameră privată în care a fost violată de un utilizator”.

Chiar dacă s-a întâmplat în realitatea virtuală, incidentul a lăsat-o pe cercetătoare „dezorientată”, spune ea. Utilizatorii au raportat, de asemenea, că s-au confruntat cu discriminarea rasială în spațiul virtual și chiar au fost martorii violenței.

Mai multe cazuri de hărțuire sexuală în spațiul virtual

Meta a lansat Horizon Worlds în decembrie anul trecut pentru utilizatorii din SUA și Canada. Până în februarie, pe platformă erau cel puțin 300.000 de utilizatori, potrivit The Verge.

Alți patru utilizatori au susținut recent că avatarurile lor au fost agresate sau hărțuite sexual în Horizon World și alte platforme VR ale Meta, potrivit raportului SumOfUs.

Un incident similar a avut loc la începutul lunii februarie, când o femeie a vorbit despre „coșmarul ei suprarealist” după ce a fost „violată de un grup” în realitate virtuală.

Nina Jane Patel, un psihoterapeut care efectuează cercetări asupra metaversului, a spus că a rămas „șocată” după ce între trei și patru avatare au atacat-o în metavers.

„Mi-am împărtășit recent experiența de hărțuire sexuală în locațiile Facebook/Meta”, a declarat Jane Patel, care se afla în metaversul Facebook când a avut loc incidentul.

„În primele 60 de secunde de la alăturare, am fost hărțuită verbal și sexual. 3-4 avatare masculine, cu voci masculine, practic mi-au violat avatarul, am făcut și poze la incident. În timp ce încercam să scap, aceștia au strigat — „nu te preface că nu ți-a plăcut” și „du-te să te freci de fotografii”.

Femeia, în vârstă de 43 de ani, a spus că a fost o „experiență groaznică care s-a întâmplat foarte de repede”– „am încremenit”.

Jane Patel, care locuiește în Londra, a remarcat că atât reacția ei „fiziologică, cât și psihologică” este asemănătoare cu cea care se întâmplă în viața reală.

„Realitatea virtuală a fost concepută în esență astfel încât mintea și corpul să nu poată diferenția experiențele virtuale/digitale de cele reale”, a spus doamna Jane Patel.

Urmăriți B1TV.ro și pe