Presiune pe compania Meta (Facebook) pentru a stopa dezinformarea privind schimbările climatice

Presiune pe compania Meta (Facebook) pentru a stopa dezinformarea privind schimbările climatice

Facebook se confruntă cu presiuni provenite din partea societății civile, pentru a elimina dezinformarea privind schimbările climatice, dar și pentru a oferi transparență privind problemele cu care se confruntă planeta, arată publicația The Hill.

Mai multe rapoarte publicate săptămâna aceasta, în cadrul summitului ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, au descoperit zeci de conturi care răspândesc dezinformare climatică și au ridicat întrebări cu privire la eforturile gigantului tehnologic de a combate acest tip de conținut. De asemenea, presiuni privind compania Meta au fost transmise și privind dezinformarea din acest context pandemic; mesajele anti-vaxx și dezinformarea privind purtarea măștii au fost sau vor fi eliminate.

Facebook nu este singurul responsabil

„Facebook nu este singurul responsabil pentru dezinformarea climatică existentă, dar cu siguranță amplifică problema și o posibilă problemă mai mare pe linie și nu face nimic în privința ei”, a spus Sean Buchanan, autorul unui raport Stop Funding Heat, publicat joi.

Raportul respectiv, împreună cu un altul pe tema de la Centrul pentru combaterea urii digitale (CCDH), publicat la începutul săptămânii, au fost dezvăluite în timp ce liderii globali s-au reunit la summitul ONU, pentru a discuta noile eforturi de abordare a schimbărilor climatice.

Raportul Stop Funding Heat, lansat în parteneriat cu grupul Real Facebook Oversight Board, a estimat o gamă medie între 818.000 și 1,36 milioane de vizualizări zilnice ale dezinformarii climatice, citând date de la platforma de monitorizare CrowdTangle.

Autorii au descoperit că doar 3,6% dintre informațiile climatice identificate pe platformă au aplicată o etichetă de verificare a faptelor.

Schimbarea climatică este ambiguă pentru Facebook

Raportul definește dezinformarea climatică drept conținut care „subminează existența sau impactul schimbărilor climatice” sau care „denaturatează” datele științifice „pentru a eroda încrederea în știința climatică”.

O parte din problema cu care se confruntă cercetătorii este ambiguitatea în ceea ce Facebook consideră dezinformarea climatică, a spus Buchanan.

„Au un program terță parte de verificare a faptelor care, teoretic, verifică dezinformarea climatică. Dar, după cum am văzut, doar 3,6% din informațiile greșite despre climă pe care le-am identificat au fost de fapt verificate. Ceea ce înseamnă unul din două lucruri – ei nu știu cum să o pună în aplicare sau nu o aplică foarte bine”, a mai transmis acesta.

Ultima oră
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale