Telefoanele Android au primit alertă de cutremur cu 10 secunde înainte de producerea lui: „Aveam timp să ies din casă”

Telefoanele Android au primit alertă de cutremur cu 10 secunde înainte de producerea lui: „Aveam timp să ies din casă”
Sursă foto: Elena Calistru / Facebook

Utilizatorii de telefoane Android au primit alertă de cutremur cu circa 10 secunde înainte de seismul de joi dimineață, de magnitudine 5,3.

În schimb, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis că, în cazul de seism, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestuia.

Alertă de cutremur pe telefoanele Android

„A fost cutremur (5.3), probabil asta știți deja. Întrebarea este dacă voi ați primit înainte alerta de cutremur. Eu am primit mesaj cu vreo 10 sec înainte să danseze patul cu mine, deci aveam timp să ies din casă daca nu-i dădeam cu ignore”, a scris jurnalistul Stelian Muscalu, pe Facebook.

„Eram cu telefonul în mână, aplicația zicea că e cutremur, însă eu nu simțeam nimic. Cam după 10 secunde a început legănătura. Nu chiar tare și nici prea intensă pentru etajul 7”, a scris și jurnalista Emilia Șercan.

Ce spune IGSU despre mesajele RO-ALERT în caz de cutremur

IGSU a transmis că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora, informează News.ro.

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a comunicat IGSU.

Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru B1 TV, că nu vor exista replici după cutremurul de joi dimineață. Acesta a explicat apoi de ce seismologii nu pot estima când va avea loc un cutremur mare.

Urmăriți B1TV.ro și pe