Utilizatorii WhatsApp, victimele unor țepe online. Cum te pot șantaja hackerii în doar câteva minute, cu informațiile furnizate chiar de tine

Utilizatorii WhatsApp, victimele unor țepe online. Cum te pot șantaja hackerii în doar câteva minute, cu informațiile furnizate chiar de tine
Utilizatorii WhatsApp, victimele unor țepe online. Cum te pot șantaja hackerii în doar câteva minute, cu informațiile furnizate chiar de tine / Foto: Pixabay.com

WhatsApp este una dintre cele mai utilizate aplicații din lume, iar una din patru persoane o folosește zilnic pentru a trimite mesaje și fișiere media. Tocmai din acest motiv, din păcate, hackerii profită de popularitatea ei și găsesc noi metode prin care să dea țepe online.

Șantajul este una dintre cele mai noi capcane de pe WhatsApp, iar dacă nu sunteți atenți nici nu e foarte greu să picați în plasă. Totul pornește de la un mesaj simplu, iar mai apoi lucrurile iau o întorsătură cu totul și cu totul neașteptată, notează Zeenews.com.

Șantajul pe WhatsApp, o nouă metodă de furt a hackerilor

Într-o lune în care aplicațiile și rețelele sociale ne ocupă din ce în ce mai mult timp și definesc din ce în ce mai mult stilul de viață, apar și o grămadă de capcane pe care hackerii le folosesc în scopuri proprii. Una dintre cele mai noi este metoda șantajului prin mesajul „cine ești?”.

Mai exact, utilizatorii primesc un mesaj de la un număr de telefon nou pe WhatsApp, care îi întreabă „cine ești?”. Hackerul poate preciza că a găsit numărul de telefon în lista de contacte sau poate găsit orice alte minciuni prin care atrage atenția.

Utilizatorii sunt intrigați de mesaj așa că de cele mai multe ori sunt tentați să răspundă. La capătul celălalt al conversației, hackerii trezesc și mai mult interesul victimei prin întrebări simple legate de locul în care stau, nume, vârstă etc. Ulterior, le cer prietenia pe Facebook, un alt loc din care obțin o serie de informații importante cu privire la identitatea victimei.

Cum funcționează țepele online care te pot lăsa fără bani în cont

După ce se împrietenesc pe Facebook sau Instagram cu victima, hackerii trec la pasul următor. Fură o serie de informații de pe paginile de social media, iar apoi cu ajutor programelor de editat video și foto ajungă să realizeze imagini compromițătoare, pe care le folosesc pentru a șantaja cealaltă persoană.

Din păcate, oamenii cad în plasa hackerilor pentru că nu au suficiente cunoștințe tehnici și nici nu se pricep la tot ceea ce înseamnă mediul online, cu părțile bune, dar și cu toate capcanele pe care le aduc în fața utilizatorilor.