ANM a emis mai multe avertizări de vreme rea. Care sunt zonele vizate de codul portocaliu (FOTO)

ANM a emis mai multe avertizări de vreme rea. Care sunt zonele vizate de codul portocaliu (FOTO)
Foto: Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene de instabilitate atmosferică temporar accentuată și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate. Avertizările vizează mare parte din țară, cu excepția sud-estului. În acest weekend, temperaturile se anunță a fi mai coborâte decât cele specifice acestui interval mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice. În sud-estul țării, în schimb, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

ANM a emis două coduri galbene și unul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate, valabil în intervalul 25 iulie, ora 12:00 – 26 iulie, ora 06:00. În această perioadă, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Olteniei, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali se vor produce averse inclusiv cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor ajunge la 40 de l/mp și, pe arii restrânse, la 70 de l/mp.

Meteorologii au mai emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru perioada 25 iulie, ora 10:30 – 26 iulie, ora 06:00. În vestul, sud-vestul, centrul, nordul țării și la munte local și temporar această instabilitate se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor ajunge la 30 de l/mp și, izolat, la 50 de l/mp.

Foto: Meteo România

De asemenea, în intervalul 26 iulie, ora 06:00 – 26 iulie, ora 23:00 va fi valabil un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta se va manifesta în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, nordul Oltenieiși al Carpaților Orientali sub formă de averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat grindină. Cantitățile de apă vor ajunge la 30 de l/mp și, izolat, la 50 l/mp.

„În regiunile estice și sud-estice vremea va fi călduroasă, disconfortul termic ridicat și pe arii restrânse, indicele de confort temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităț”, precizează Administrația Națională de Meteorologie.

Foto: Meteo România

Prognoza specială pentru București

Până pe 26 iulie, ora 23.00, în Capitală vremea va fi călduroasă. Disconfortul termic va fi ridical la orele amiezilor.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă va varia între 32 și 34 de grade Celsius, iar cea minimă între 17 și 19 grade.

Prognoza meteo la munte

La munte, în weekendul 25-26 iulie 2020, prognoza meteo arată ploi. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, astfel că meteorologii recomandă amânarea drumețiilor.

Prognoza meteo pe litoral

Pe litoral, prognoza meteo arată ceva mai bine. Nu sunt șase de ploaie, ci doar câțiva nori răzleți vor străbate cerul weekendul acesta. Temperatura se va situa, atât sâmbătă, cât și duminică în jurul valorii de 27-28 grade Celsius.

Ultima oră
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară