ANM anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în majoritatea regiunilor agricole din ţară

ANM anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în majoritatea regiunilor agricole din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza agrometeorologică pentru perioada 18 – 24 septembrie, potrivit căreia urmează zile cu secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în majoritatea regiunilor agricole din ţară. Conţinutul de apă va fi în limite scăzute şi deosebit de scăzute. De altfel, anul 2020 a fost unul extrem de prost pentru agricultură. O perioadă îndelungată de secetă a fost urmată de ploi abundente care au produs inundații în mai multe localități. Guvernul a pregătit o schemă de ajutor pentru fermierii ce au fost afectați de lipsa ploilor. Iar în cazul proprietarilor afectați de inundațiile de după, au fost anunțate despăgubiri.

Secetă extremă în perioadaurmătoare, anunță ANM

Meteorologii anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în perioada următoare.

„În statul de sol 0-20 cm ogor, conţinutul de apă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul, sudul şi estul Munteniei, izolat în centrul şi vestul Moldovei, sud-estul Transilvaniei”, se arată în prognoza agrometeorologică pentru perioada 18 – 24 septembrie.

Pe terenurile afectate de seceta pedologică, ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi încetinite.

Prin urmare, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de rapiţă şi orz de toamnă semănate până în prezent, cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite.

„În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc., în aproape toată ţara”, mai transmit meteorologii.

Cât despre regimul termic, el va fi în general normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 10 şi 22 de grade Celsius. Temperatura maximă va fi între 18 şi 28 de grade Celsius, iar cea minimă între 2 şi 16 grade, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

În intervalul 18 – 24 septembrie, vor avea loc doar ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului.

2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie

Anul acesta oricum a fost unul foarte secetos, culturile fiind grav afectate.

„Am aproape 40-42 de ani de activitate și nu am mai prins o astfel de perioadă de secetă. Sunt zone în care nu a plouat deloc. De exemplu, în Tulcea și Constanța. În acest zone, plus Galați, Ialomița, Brăila, o parte din Călărași, în care culturile sunt calamitate 100%.

Este o lovitură deosebit de grea dată fermierului român. O lovitură financiară și nu numai. Nu o să uite fermierul român această perioadă de secetă din 2020 mulți ani. Va rămâne exact ca seceta din 1946”, a declarat, pentru B1.RO, Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar

Guvernul a pregătit o schemă de ajutor pentru agricultorii afectați, iar ministrul Adrian Oros a precizat că banii vor fi livrați din 18 septembrie.

„Primul pachet de scheme, care este din bugetul naţional, are termen de depunere 15 septembrie – pentru secetă, respectiv 29 septembrie – pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii”, a explicat ministrul Agriculturii, la începutul acestei luni.

La finele lunii iunie, Guvern a aprobat și acordarea de despăgubiri în sumă de 5.000.000 lei pentru populaţia afectată de inundaţiile de la începutul verii din 29 de judeţe.

Ultima oră
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)