ANM: Ploi torențiale, vijelii și grindină. Avertizare de cod galben și portocaliu în 34 de județe

FOTO: Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineață, două noi avertizăricod portocaliu și galben de ploi torențiale, vijelii și grindină,pentru 34 de județe.

Cod portocaliu de ploi torențiale și instabiliatate atmosferică

Sâmbătă, între orele 10:00-21:00, înBanat, Crișana, Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul Munteniei și în vestul Moldoveisunt prognozatefenomene de instabiliatate atmosferică, care se vor manifesta prin aversecare pot deveni torențiale și pot depăși 40 l/mp și pe arii restrânse 60-80 l/mp, descărcări electrice,grindinăși intensificări ale vântului,care se pot transforma învijelie.

Așadar, județele care se află sub cod portocaliu sunt: Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău Prahova, Brasov, Harghita, Argeș, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Mure, Covasna.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Sâmbătă, între orele10:00 și21:00, în Moldova, Muntenia și estul Olteniei, este cod galben deinstabilitate atmosferică accentuată, deaverse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20-25 l/mp și izolat 30-40 l/mp.

Județele care se află sub alertă de cod galben, sâmbătă sunt: Botoșani, Iași,Vaslui, Galați, Brăila, Bacău, Neamț, Suceava, Dâmbovița, Argeș, Olt, potrivit hărții puse la dispoziție de ANM.

Cod galben de ploi torențiale de duminică seară până luni

Începând de duminică seara,ora 21:00, până luni laora 10:00, intră în vigoare un cod galben deinstabilitate atmosferică temporar accentuată. ÎnTransilvania, Maramureș, Muntenia, vestul Moldovei și nordul Olteniei vor cădea aversecare pot căpăta și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumularevor înregistra cantități de apă de peste 20-25 l/mp și izolat 30-40 l/mp. Sunt așteptate și descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Un alt cod galbenacoperă ziua de luni, adică în intervalul10:00 – 21:00și anunță perioade aversecu caracter torențial, careîn intervale scurte de timp sau prin acumulare vor înregistra cantități de apă de peste 20-25 l/mp și izolat 30-50 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, grindină.

Acestă avertizare este valabilă în Dobrogea, Moldova, Transilvania și local în Muntenia și Maramureș.

Ultima oră
09:44 - Incident la metroul din București. Circulația garniturilor este perturbată
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară