Climatologul Roxana Bojariu: Schimbările bruște de temperatură sunt rezultat al încălzirii globale. Ne mai putem aștepta la episoade de iarnă și în următoarele luni (VIDEO)

Climatologul Roxana Bojariu: Schimbările bruște de temperatură sunt rezultat al încălzirii globale. Ne mai putem aștepta la episoade de iarnă și în următoarele luni (VIDEO)
FOTO: Pixabay.com

Vremea se schimbă din nou. Meteorologii spun că săptămâna viitoarevom avea și iarnă, și primăvară, în doar cateva zile. Cu alte cuvinte, vom alterna ţinutele de primăvară cu gecile groase.
ClimatologulRoxana Bojariu a explicat pentru B1 TV că acesteschimbările bruște ale vremii se produc pe fondul încălzirii globale.

„Am avut o iarnă în care circulațiile au fost determinate de perturbații din zona arctica, legate de ce se întâmplă la altitudini mari, deasupra Polului Nord. E vorba de aceea încălzire stratosferică la înălțimi de 30 de km mai sus, până în 50 de km, care a determinat o perturbație care s-a propagat și am avut circulații pe direcția nord-sud. Pe de o parte, cei care au fost pe ramura cu circulații cu aer care ajungea în zona arctică din spre sud, aer mia cald au avut temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, dar au fost zone învecinate în care aerul arctic, dislocat de acolo ajunge ala altitudini mai joase”, a spus specialista.

Episoadele de iarnă ar putea apărea chiar și în lunile de primăvară

„Ne mai putem aștepta la episoade de iarnă. Am avut episod de furtună cu zăpadă în a doua jumătate a lunii aprilie acum câțiva ani. Nu putem preciza exact când dar am intrat în acesta nouă eră a încălzirii globale și schimbarea nu se face brusc, ci gradual, se reconfigurează toate relațiile și evident că vom avea surprize climatice. Va trebui să fim pregătiți. Am văzut fenomene și anul trecut și acum câțiva ani de când lucrurile au devenit severe din perspectiva intensificării fenomenele extreme.

În cazul lunii martie va trebui să fim foarte atenți la toate actualizările prognozelor și la prognoze pe termen în general mai scurt pentru că ele dau mai mare precizie locația și chiar intensitatea fenomenelor extreme”, a spusRoxana Bojariu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

2021 s-ar putea încadra în topul celor mai călduroși ani din ultimele patru decenii

„Lunile decembrie și ianuarie au fost mai calde decât media din perioada 1981-2010. Anul 2021 va fi în top, printre cei mai călduroși ani, au calculat colegii noștri, dar probabil în poziția a 5-a sau a 6-a”, spune meteoroloaga.

Norul de praf saharian care ajunge în România nu este un fenomen neobișnuit

Întrebată despre norul de praf saharian care ar urma să ajungă în acest weekend în România, specialista a răspuns: „Astfel de fenomene nu sunt ieșitedin comun. Apar mai ales primăvara, dar evident ca avem de astfel de transporturi și în anotimpul de iarnă. De obicei ele sunt aduse de sisteme de joasă presiune din mediterana și transportate pe distanțe mari. Până să ajungă la noi, cantitatea de praf sahariana se diminuează pe parcurs, în asa fel încât noi nu avem manifestări extraordinare cum au fost cel cu colorarea în portocaliu intens a zăpezii sau schimbarea culorii cerului în Franța”.

Ultima oră
08:22 - A patra zi de grevă a Societății de Transport București. O parte dintre tramvaie și troleibuze au reluat activitatea
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință