Cod galben de burniță și polei în 7 județe din România. La munte sunt anunțate vijelii

Cod galben de burniță și polei în 7 județe din România. La munte sunt anunțate vijelii
Foto: Pixabay.com

Meteorologii ANM au emis două atenționări de tip cod galben ți o informare meteorologică. Vineri dimineața, este risc de polei în 7 județe din România, iar la munte se vor semnala vijelii puternice.

Vântul va avea intensificări și în restul țării, cu viteze la rafală de 44 – 45 de km/h. Vijeliile sunt anunțate și pentru weekend, în cele mai multe regiuni ale țării.

Cod galben de vijelie până în data de 15 ianuarie

Începând din data de 13 ianuarie ora 18:00 și până în ziua de 15 ianuarie ora 20:00 sunt anunțate intensificări ale vântului în regiunile montane, cu viteze de peste 90 – 110 km/h la altitudini mai mari de 1.500 de metri.

„În intervalul menționat, în Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini de peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 90…110 km/h și zăpada va fi spulberată.

Începând din dimineața zilei de vineri (14 ianuarie) vântul se va intensifica și în jumătatea nordică a Moldovei unde vitezele vor depăși 55…65 km/h”, informează ANM.

Vânt puternic în toată țara, în weekendul 14 – 16 ianuarie

În restul țării, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze de până la 44 – 45 km/h. Informarea este valabilă până în data de 15 ianuarie, ora 20:00.

„În intervalul menționat, vântul se va intensifica treptat, la început în zona de munte, iar din dimineața zilei de vineri (14 ianuarie) local și în estul, sudul și centrul țării. Vor fi rafale cu viteze în general de 45…55 km/h, mai mari în zona montană înaltă și în Moldova”, precizează ANM.

Cod galben de polei și burniță

Tot pentru vineri dimineață, ANM a emis și un cod galben de burniță și polei, valabil până la ora 11:00, în zona joasă a judeţelor Maramureş, Sălaj şi Cluj se va semnala burniţă, care va favoriza local depuneri de polei.

Până la ora 09:00, fenomenele similare vor persista în zona joasă a judeţelor Satu Mare, Arad, Caraş-Severin şi Bihor.