Cod portocaliu de grindină și vijelii în aproape toată România. Director ANM: Vântul va sufla cu până la 100 km/h (VIDEO)

Cod portocaliu de grindină și vijelii în aproape toată România. Director ANM: Vântul va sufla cu până la 100 km/h (VIDEO)
Câțiva copaci de pe Calea Victoriei din Capitală au fost doborâți de vijelie. Foto: captură B1 TV

Directorul ANM a prezentat, prognoza pentru următoarele zile, în direct pe B1 TV. Elena Mateescu a explicat cum va fi vreme în zilele următoare, după ce am înregistrat deja 40 de grade pe teritoriul țării.

Am înregistrat deja 40 de grade Celsius, fiind temperatura maximă a zilei de azi. La munte s-au înregistrat s-au înregistrat maxime extreme, dar și în partea de sud precum Tr. Măgurele și Bechet, unde au fost raportate maxime de 39 de grade Celsius.

La Oltenița, Giurgiu și Roșiorii de Vede s-au raportat 38 de grade Celsius, iar la București au fost 37 de grade Celsius. Toate aceste zone se află sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic extrem de accentuat”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, pentru B1 TV.

Fenomenele extreme, anunțate din cea de-a doua parte a zilei de 5 august

Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat că România se confruntă cu un val de caniculă, dar și cu fenomene meteo extreme, precum vijelii, grindină și ploi torențiale.

Temperatura resimțită în zonele de cod portocaliu de caniculă depășește 41 – 43 de grade Celsius, dar în același timp există și fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată, prezente deja în partea de vest a țării, pentru că avertizarea meteo de cod portocaliu de fenomene extreme vizează aproape toată țara”, a explicat ea, la Se întâmplă acum cu Tudor Barbu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Vom consemna vijelii puternice, cu rafale de peste 80 – 100 km/h, prezente descărcări electrice și averse torențiale”, a precizat ea.

Cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale

În intervalul 5 august ora 21:00 – 06 august, ora 06:00, în România este valabil un cod portocaliu de instabilitate atmosferică extrem de accentuată.

La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp”, anunță ANM.

Cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale / Foto: ANM