Lista județelor afectate de codul portocaliu de caniculă. Elena Mateescu (ANM) anunță că vor mai exista vijelii și furtuni (VIDEO)

Lista județelor afectate de codul portocaliu de caniculă. Elena Mateescu (ANM) anunță că vor mai exista vijelii și furtuni (VIDEO)
Plajă pe litoral. Sursa foto: Pixabay

România este sub cod galben și portocaliu de caniculă, iar în ultimele 24 de ore peste 10 județe din țară s-au confruntat cu ploi, vijelii și inundații. Meteorologul ANM Elena Mateescu anuță că manifestările de instabilitate atmosferică și avertizările de tip nowcastig ar putea să mai apapră, până la finalul acestei luni.

Întrebată, într-o intervenție pe B1 TV, dacă este cazul să ne mai așteptăm la astfel de manifestări, Elena Mateescu a anunțat că eventuale furtuni și vijelii mai apot apărea și în următoarele zile, având în vedere temperaturile caniculare din România.

Furtuni și vijelii spontane, în România

„Cu siguranță, pentru că și astăzi vorbim de o vreme caniculară, în special în partea de vest și sud a țării, local în rest.

Acolo unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat temperaturile maxime pe parcursul zilei de azi se pot situa între 27 de grade în Maramureș, până la 40 de grade în Oltenia și în sud-vestul Munteniei.

Este posibil să consemnăm perioade de instabilitate atmosferică, în special în nord, nord-est, pentru zona de munte și Dealurile Subcarpatice.

Pentru următoarele trei zile intră în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Mun. București și sudul județului Caraș-Severin, acolo unde temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 și 40 de grade, indicele temperaturi – umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 UTI.

Mai avem și avertizarea meteo de cod galben pentru disconfort termic ridicat, caniculă și val de căldură, valabilă în aproape toată țara, până în data de 31 iulie”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

ANM: Cod galben și portocaliu de caniculă, valabil până la finalul lunii iulie

Codul portocaliu este valabil din data de 29 iulie până la finalul lunii, în timp ce codul galben este în vigoare încă din data de 27 iulie.

Codul portocaliu anunțate de meteorologi avertizează: Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Cod galben și portocaliu de caniculă / Foto: ANM