Prognoză meteo: Cod galben de averse și atenționare de vânt puternic în mai multe zone ale țării

Prognoză meteo: Cod galben de averse și atenționare de vânt puternic în mai multe zone ale țării
FOTO: Pixabay.com

Meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis, marţi dimineaţa, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de averse şi vânt puternic pentru judeţe din Transilvania, Moldova şi Muntenia, valabile în următoarele ore.

Cod galben de averse și atenționare de vânt puternic

Mai exact, marți, până la ora 9, se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse care vor cumula 20-25 litri pe metrul pătrat, intensificări de scurtă durată ale vântului în județul Alba, respectiv Ocna Mureș, Unirea, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Livezile, Poșaga, Hopârta, Rimetea, Ocoliș și zona de munte de peste cota 1800 m; dar și în județul Mureş, respectiv în Târgu Mureș, Târnăveni, Luduș, Iernut, Sângeorgiu de Mureș, Ungheni, Band, Sâncraiu de Mureș, Adămuș, Pănet, Gornești, Miercurea Nirajului, Cristești, Fântânele, Ceuașu de Câmpie, Bălăușeri, Ernei, Acățari, Mica, Crăciunești, Gănești, Bahnea, Glodeni, Râciu, Sânpaul, Sântana de Mureș, Zau de Câmpie, Valea Largă, Sânpetru de Câmpie, Gălești, Chețani, Gheorghe Doja, Petelea, Suplac, Miheșu de Câmpie, Sânger, Ogra, Nadeș, Cuci, Iclănzel, Voivodeni, Păsăreni, Vărgata, Șăulia, Cucerdea, Bogata, Livezeni, Fărăgău, Pogăceaua, Șincai, Viișoara, Corunca, Ațintiș, Coroisânmărtin, Hodoșa, Grebenișu de Câmpie, Mădăraș, Zagăr, Crăiești, Băla, Bichiș, Tăureni, Papiu Ilarian, Vețca.

Totodată, până la ora 13 sunt semnalate intensificări locale ale vântului cu rafale de 55 – 65 kilometri pe oră în județele Brăila, Ialomița și Buzău, zona joasă.

În județele Constanța și Tulcea, zona de litoral, până la ora 9, se va semnala local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m.

Prognoza meteo, azi, 08 septembrie 2020

Începând de marți, 8 septembrie, vremea se răcește în toată țara, cu excepția Olteniei. Temperaturile maxime variază între 21 și 31 de grade Celsius, iar minimele între 8 – 21 grade Celsus. În cursul zilei sunt așteptate ploi de scurtă durată și posibil descărcări electrice în deosebi la munte in centru și sud-vest.

La București, vremea va fi predominant frumoasă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade Celsius, iar minima de 15 – 17 grade.

La malul Mării Negre, vremea rămâne mai caldă decât în mod normal. Ziua de marți aduce temperaturi ce se situează în jurul a 28 de grade, deși valorile termice diurne încep să varieze de la o zi la alta, odată cu această zi. Și noaptea de marți spre miercuri va fi caldă, cu 18…19 grade și scăzute de ploaie.

La munte sunt șanse mari de ploaie,iar maximele abia ating 20 de grade, în timp ce noaptea vor fi doar 6.

Temperaturi anormale pentru luna septembrie

Perspectivele pentru luna septembrie în ceea ce privește condițiile meteo nu sunt îmbucurătoare. Specialiștii estimează că în România, în prima lună de toamnă va fi mai cald decât în mod normal.

Vortexul polar anunță deja temperaturi mai mari decât cele normale. Cei de la „Climatologie și prognoze globale” menționează faptul că septembrie 2020 va avea foarte puține influențe din partea emisferei polare.

„Nu se pot face detalieri foarte mari atunci când se estimează cu anticipație o perioadă mai mare de două săptămâni, dar luna septembrie se anunță mai caldă decât în mod obișnuit. „, a declarat specialistul pentru B1.ro.