Prognoza meteo în următoarele două săptămâni. Temperaturi ridicate în toată țara și precipitații abundente. Iarna vine abia abia după 8 ianuarie 

Prognoza meteo în următoarele două săptămâni. Temperaturi ridicate în toată țara și precipitații abundente. Iarna vine abia abia după 8 ianuarie 
Sursa Foto: Eberhard Grossgasteiger/ Pexels

Administrația Națională de Meteorologie a emisprognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. În intervalul28 decembrie – 10 ianuarievremea va fi schimbătoare, cu treceri bruște de laninsoare și viscol, la cer însorit și temperaturi calde și ploi abundente.Dacă duminică aveam vreme rea în mai toată țara, cu ninsoare și viscol la munte, de luni situația se schimbă radical și se face din nou foarte cald pentru acest moment al anului și se menține așa până pe 8 ianuarie. Totuși, va ploua mult, cu precădere în perioada 29- 31 decembrie, însă maximele vor ajungepână la 17 grade, chiar și de Revelion.

Vom avea temperaturi maxime cuprinse între 6 și 17 grade – 17 grade aici, în extremitatea de sud a țării, 13-14 grade în Capitală și precipitații în restrângere ca arie. Vor mai fi ninsori în zonele de creastă, în Carpații Meridionali, ploi locale în estul și sud-estul țării, dar din ce în ce mai slabe cantitativ”, a declarat Mihai Huștiu, meteorolog ANM, pentru B1 TV.

Cum va fi vremea de Revelion. Ce spune Mihai Huștiu, meteorolog ANM

Meteorologii ne anunță că toată săptămâna vom avea parte de o „vreme neobișnuit de caldă”, inclusiv de Revelion.

„Această vreme neobișnuit de caldă se va menține până la finalul acestui an. Până pe 31 decembrie, temperaturile se vor menține foarte, foarte ridicate. Spuneam de maxime ce vor atinge chiar și 17 grade în extremitatea de sud, sud-est a țării”, a adăugat Mihai Huștiu.

Prognoza meteo în intervalul 28.12.2020 – 10.01.2021, în principalele zone ale țării

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales însud-estul țării. Va ploua mult, cu precădere în perioada 29- 31 decembrie, însătemperaturile încep să scadă abia după 8 ianuarie.

În vestul țării

În Banat, pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile se vor menține mai ridicate decât în mod obișnuit. Perioadele cel mai calde vor fi între28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie, când maximele ating9…12 grade, iarminimele5…8 grade. În restul timpului, vor fi valori de 6…8 grade ziua şi 0…2 grade noaptea. După data de 8 ianuarie, temperaturi mai scad și se apropie de cele normale. În perioada 29- 31 decembrie sunt prognozate ploi însemnate cantitativ.

În Crișana se înregistrează temperaturi ridicate între 28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie, cu valori, în timpul zilei,de 9…12 grade, iar noaptea de 3…7 grade. În restul timpului, media maximelor se va situa între 5 şi 8 grade, iar a minimelor între -1 şi 3 grade. În ultimele zile din intreval se va observa o scădere a valorilor termice.

Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi temporar mai însemnate cantitativ va fi ridicată din noaptea de 29/30 decembrie până în seara de 31 decembrie, dar precipitaţiile vor fi prezente şi în celelalte zile, în special după data de 4 ianuarie, potrivit meteoromania.ro.

În centrul țării

Nici în Transilvania nu se așterne iarna. Maximele ating4…8 grade, iar minimele-4…0 grade, cu temperaturi chiar şi mai mari între 28 şi 30 decembrie, respectiv în 3 şi 4 ianuarie când ziua vor fi în medie 7…11 grade, iar noaptea valori pozitive. În prima decadă a lunii ianuarie, temperaturile încep să scadă. Până în seara de 31 decembrie, vor fi ploi în general slabe şi cu caracter local şi temporar, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată.

În nord

Pentru Maramureș este prognozatăo vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Astfel, în zilele cele mai calde (28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie) media temperaturilor maxime va fi de 10…12 grade, iar a minimelor de 3…6 grade. În restul timpului, vor fi valori de 5…7 grade ziua şi -2…0 grade noaptea, mediat regional. O scădere a temperaturilor este estimată pentru ultimele zile ale intervalului prognozat, respectiv după data de 8 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni. Vor fi mai ales ploi, temporar mai însemnate cantitativ, în special în perioada 29-31 decembrie.

În estul țării

Vreme deosebit de caldă și în Moldova, unde înperioada 3-5 ianuarie vor fi medii ale maximelor de 7…12 grade şi ale minimelor de 0…5 grade. În celelalte zile, la amiaza se vor înregistra 4…8 grade, iar noaptea de -3…2 grade. O răcire a vremii este estimată după data de 8 ianuarie. Până pe 3 ianuarie, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, ploi locale, slabe cantitativ urmând a se semnala doar pe parcursul zilei de 31 decembrie.

În Dobrogea, în perioada 28-30 decembrie, media temperaturilor maxime va fi de 13…16 grade, iar a minimelor de 6…9 grade. În celelalte zile, la amiază vor fi 9…12 grade şi noaptea 4…7 grade. După data de 7 ianuarie, vremea se răcește. âPână în data de 5 ianuarie sunt șanse slabe de ploaie.

În regiunile sudice

Va fi cald și în Muntenia, cumaxime de 6…13 grade, minimede 0…5 grade. În intervalul28 şi 31 decembrie, temperaturi ating valori record, cuprinse între 12 și 16 grade şi nocturne de 2…6 grade. Un val de frig se abate asupra regiunii în perioda 8-10 ianuarie

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 4-10 ianuarie, acestea putând fi, în zona deluroasă cu precădere, în general moderate cantitativ.

În Oltenia, cel mai cald va fi între 28-30 decembrie, când maximele ating11…15 grade şi noaptea 3…6 grade. În restul timpului, vor fi medii ale temperaturilor maxime de 7…11 grade, iar ale minimelor de -2…3 grade. După8 ianuarie vremea se mai răcește.

Între 28 şi 31 decembrie va ploua temporar în mare parte a regiunii, dar cu precădere în zonele deluroase unde se pot cumula cantităţi de apă local mai însemnate. Probabilitea pentru precipitaţii, în general moderate cantitativ, va fi ridicată şi între 4 şi 10 ianuarie.

La munte

Vremea bună persistă și în zonele montane. Între 28 şi 31 decembrie se vor înregistra, în medie, maxime de 1…8 grade şi minime de -4…4 grade, iar în jurul datei de 1 ianuari, valori diurne de -3…4 gradeşi nocturne de -6…0 grade, până la altitudinea de 1700 de metri.După data de 8 ianuarie, este estimată o răcire a vremii

Între 28 şi 31 decembrie vor cădea precipitaţii în general moderate cantitativ în cea mai mare parte a zonei montane, dar cu precădere în masivele vestice.Lapoviță și ninsoare va cădeadoar la altitudini mari temporar şi ninsori. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou în creştere după data de 4 ianuarie.