România, lovită de un vortex polar. Temperaturile vor scădea drastic

România, lovită de un vortex polar. Temperaturile vor scădea drastic

Fulgi maride zăpădă au început deja să cadă, marți seară, în zona Vârtop-Arieșeni, în munții Apuseni. Muntele Micși Munții Țarcuaufost deja acoperițide un strat subțire de zăpadă.

Și miercuri, în zona înaltă a Carpaţilor Orientali şi a Munţilor Apuseni, sunt prognozatefenomene de lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va sufla cu putere în Carpaţii Orientali şi în zona Munţilor Apuseni și va atinge până la 130 km/h la altitudini mari.

Mai mult, un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend, iar temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare.

Europa, lovită de un vortex polar

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat într-o intervenție la Digi24 că vortexul polar „se extinde undeva între 10 și 5o kilometri în atmosferă, iar vântul poate să ajungă și până la 250 km/h”.

„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee.

Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicatacesta.

Cu toate acestea, specialistul a precizat că România va fi afectată „într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”.

„N-aș putea să spun că există o intensificare a vortexului sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite față de cele din prezent”, a mai punctat Bogdan Antonescu.

Zăpadă de aproape un metru, în Europa

Vortexul polar se resimte deja în mai multe state europene.

În nordul Sloveniei anins deja abundent, iar în unele locuri, stratul de zăpadă a măsurat până la 70 de centimetri.

Pentru că mercurul din termometre a coborât până la minus 5 grade Celsius, pe carosabil s-a depus polei, iar unele drumuri au fost blocate de copacii rupți.

Pe de altă parte, într-un alt colț al europei, în Alpii italieni peisajul a fost cu totul altul. Primul strat de omăt care s-a aşternut peste Dolomiţi a măsurat pe alocuri în jur de 50 de centimetri. Prin urmare, meteorologii sunt de părere că sunt șanse mari ca sezonul de schi să înceapă în mai puțin de o lună și jumătate.

Se pare că o înaintare semnificativă a unor sisteme de înaltă presiune peste Polul Nord va împinge spre sudvortexul polar, noteazăSevere Weather Europe. Acest val de aer polar va afecta atât America de Nord, cât și țările membre ale Uniunii Europene.

Tags:
Ultima oră
00:36 - Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Mulți bolnavi COVID au murit cu zile. Cum am ajuns aici? Neîncrederea în mesajul medicilor și al autorităților. La acest lucru au contribuit și unii colegi de-ai noștri (VIDEO)
23:57 - Premierul ungar Viktor Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a țării pentru ca el să piardă alegerile
23:45 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre conservarea energiei și prelungirea vieții. „Un om cu credință în Dumnezeu nu se stresează” (VIDEO)
23:23 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre longevitate. „Se consideră că deja s-a născut omul care va trăi mia de ani” (VIDEO)
22:51 - Gazprom a avertizat Republica Moldova că va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă nu-şi achită datoriile
22:34 - Arhiepiscopia București își pune la dispoziție capelele. Morgile spitalelor nu mai fac față numărului de decese COVID
22:13 - România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale
21:50 - Panică la meciul Dinamo – Rapid: Lui Alexandru Răuță i s-a făcut rău. A fost urcat în ambulanță cu masca de oxigen pe față
21:44 - Daniel Funeriu: În democrație nu poți să interzici prostia, prostia politicienilor care sunt incapabili să prevadă. În iunie – iulie, când Franța se pregătea de valul 4, nouă ni se spunea că am învins pandemia (VIDEO)
21:17 - Alexandru Rafila: E necesară o solidaritate națională, care să implice vaccinarea anti-COVID și înțelegea faptului că fiecare dintre noi e parte din acest efort