Roxana Bojariu, climatolog ANM: Valul de căldură ar putea să bată recorduri și din perspectiva duratei. Explicația este legată de încălzirea globală (VIDEO)

Roxana Bojariu, climatolog ANM: Valul de căldură ar putea să bată recorduri și din perspectiva duratei. Explicația este legată de încălzirea globală (VIDEO)
Foto: Pixabay

Actualul val de căldură ar putea să bată recorduri și din perspectiva duratei, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Roxana Bojariu (ANM), pe B1 TV, despre valul de căldură

Climatologul spune că au fost înregistrate temperaturi-record și că ar putea fi atinse noi culmi și ca durată a valului de căldură.

„Nu e chiar cupola cu care ne-am obișnuit sau cu care Vestul s-a obișnuit, pentru că, ați văzut, am avut și fenomene de instabilitate care au străpuns această arie de aer foarte cald, acest munte de aer cald, dar într-adevăr au fost recorduri, mai ales în zona de vest a țării, acolo unde stațiile, practic, au înregistrat cele mai mari temperaturi, unele dintre ele pentru perioada de măsurători, pentru acea zi din an, și au fost zeci, într-adevăr”, a spus climatologul.

„Durata, iarăși, e un lucru important, mai ales că în ultimii ani am avut valuri de căldură cu durate din ce în ce mai mari – și anul trecut am avut un astfel de val de căldură. Să vedem când se termină, vom face statisticile, dar acest val de căldură ar putea, într-adevăr, să bată recorduri și din perspectiva aceasta, a duratei”, a adăugat ea.

„Explicația este legată, dacă ne uităm la statistici, de încălzirea globală. Pentru valurile de căldură, relația este mult mai directă și mult mai bine documentată de studiile științifice decât pentru alte fenomene extreme. Avem studii care arată că Europa se încălzește mai mult decât media globală, pe de o parte”, susține Roxana Bojariu.

„Pe de altă parte, un studiu recent care arată că datorită unor factori locali legați inclusiv de ce se întâmplă în zona arctică din apropierea Europei, Europa este mult mai expusă valurilor de căldură intense, dar și de durată. Anul acesta au început foarte devreme în vestul Europei, și acolo au durat destul de mult, și acolo cu recorduri, deci într-un fel suntem și noi în această logică în care avem, practic, consecințele încălzirii globale”, a mai spus specialista.

Întrebată dacă să ne așteptăm și în august la un val similar de căldură, Roxana Bojariu a adăugat: „Din păcate, nu putem exclude acest lucru, mai ales că informațiile de până acum ne arată că pentru luna august vom avea, în medie, temperaturi mai ridicate decât normalele perioadei, or dacă media va fi mai mare, e clar că vom avea și episoade care să împingă aceste valori dincolo de medie. Când vor fi, cât vor fi e încă greu de estimat, dar trebuie să ne aducem aminte că au fost valuri de căldură inclusiv în prima parte a lui septembrie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe