Vreme extremă în România! ANM anunță furtuni și vijelii, urmate de caniculă

Vreme extremă în România! ANM anunță furtuni și vijelii, urmate de caniculă
Foto: Pixabay

În următoarele zile, în România se așteaptă furtuni și vijelii, urmate de caniculă. Meteorologii au emis, miercuri, mai multe avertizări de instabilitate atmosferică, vijelii, dar şi de caniculă.

Avertizările meteorologilor sunt valabile pentru toată ziua de astăzi și vizează jumătatea de sud a Moldovei, nordul şi estul Munteniei şi nordul Dobrogei, acolo unde sunt prognozate ploi torenţiale şi vijelii.

Celelalte zone sunt plasate sub Cod portocaliu și pentru ziua de mâine, când sunt prognozate ploi torențiale. Valabil este și un Cod galben de instabilitate aatmosferică.

De asemenea, ANM a prelungit un Cod de caniculă. El este valabil joi și vinery pentru partea de sud și centru țării. În aceste regiuni se vor înregistra 38 de grade și un disconfort termic.

Cod galben de caniculă, valabil pe 27 iulie

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat

„Pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice.

Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade”, potrivit ANM.

Cod portocaliu de caniculă, valabil pe 27 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat

„În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, potrivit ANM.

Cod galben de instabilitate atmosferică pentru perioada 27 iulie, ora 12:00 – 29 iulie, ora 02:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în după-amiaza și seara zilei de miercuri (27 iulie), îndeosebi în centrul, estul țării și la munte, apoi din a doua parte a nopții de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în sud-vest și sud. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h) și grindină.

Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. În extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precădere în după-amiaza zilei de joi (28 iulie) și în noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabil în intervalul 27 iulie, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuate

Zone afectate: jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei

Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuate, valabil pentru perioada 28 iulie, ora 03:00 – 28 iulie, ora 22:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură

Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Cod galben de căldură, valabil pentru intervalul 28 și 29 iulie

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării.

Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Sâmbătă, disconforul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
08:21 - A 12-a zi de proteste în Iran: Fiica fostului preşedinte Rafsandjani a fost arestată pentru incitarea populației la revolte
08:08 - Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin: „Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”
07:42 - SUA: Armata americană recunoaște responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021
07:17 - Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”
23:59 - Polițiștii din Dolj, în alertă: Două surori, de 11 şi 13 ani, au plecat din locuinţa familiei care le avea în plasament și nu s-au mai întors
23:57 - Iahtul oligarhului rus Dmitri Pumpyansky a fost vândut pentru 37,5 milioane de dolari. Axioma a fost licitată după ce a fost reținută în Gibraltar
23:40 - Un politician german l-a comparat pe Erdogan cu „un mic șobolan de canalizare”. Reacția Turciei