Vremea se răceşte. Când își reintră toamna în drepturi

Vremea se răceşte. Când își reintră toamna în drepturi
foto: Pixabay

Această săptămână poate fi ultima perioadă în care ne vom bucura de vreme frumoasă și călduroasă.

După data de 25 septembrie, tendinţa va fi de răcire și se vor semnala ploi însemnate cantitativ, spun meteorologii.

Vremea se răcește după 25 septembrie

Potrivit prognozei publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie, în perioada 21 septembrie – 4 octombrie, vremea se va răci semnificativ.

Cum arată prognoza pentru fiecare zonă a țării

ÎnBanat, vremea va fi caldă până în data de 25 septembrie. Ulterior se va răci, astfel că media regională a valorilor maxime va scădea la 19 – 20 de grade. Vremea rece nu va stagna mult, deoarece la începutul lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemna o creştere a valorilor diurne spre o medie de 23 – 24 de grade. Abia în a doua parte a intervalului sunt prognozate minime ale temperaturii, în medie, între 8 şi 10 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte după 23 septembrie, însă ploile vor fi pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ, abia în perioada 25 – 28 septembrie.

Și înCrişana, în intervalul 26 – 29 septembrie se va răci semnificativ, astfel încât media maximelor va fi de 18 – 20 de grade. După acest interval vremea se va încălzi uşor. Tendinţa valorilor minime de temperatură va fi de creştere de la o medie de 10 grade, până spre 14 – 15 grade, în intervalul 24 – 26 septembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză sunt estimate minime de 8 – 10 grade. Ploile vor fi mai însemnate cantitativ tot după 25 septembrie.

ÎnTransilvania, vremea se va răci după același interval, chiar accentuat în perioada 28 – 30 septembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 17 – 18 grade. Pentru primele zile ale lunii octombrie sunt estimate maxime uşor mai ridicate, în medie de 20 – 21 de grade. În a doua jumătate a intervalului sunt prognozate medii ale temperaturilor minime de 6 – 8 grade. În intervalul 25 – 28 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, iar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai însemnate va fi ridicată.

ÎnMaramureş, până în 25 septembrie, media regională a valorilor maxime va fi de 24 – 26 de grade, o vreme caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie. După această dată, vremea se va răci, chiar accentuat în perioada 28 – 30 septembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 17 – 18 grade. La fel, începutul lunii octombrie va fi unul mai călduros, apoi nopţile vor deveni tot mai răcoroase, cu o medie regională de 7 – 8 grade. În intervalul 25 – 28 septembrie vor fi ploi pe arii extinse.

Și înMoldova, după 26 septembrie este prognozată o răcire semnificativă, când se vor atinge maxime în jur de 18 grade. În primele zile din octombrie, temperaturile maxime vor fi uşor mai ridicate, spre o medie de 20 – 22 de grade. Valorile minime de temperatură vor fi în jur de 10 grade în primele zile, însă ulterior vor fi mai ridicate, iar la finalul primei săptămâni, media acestora va atinge 14 – 15 grade, cu mult peste regimul multianual. În a doua săptămână scăderea de temperatură se va resimţi şi în regimul nocturn. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 26 – 29 septembrie, când şi cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

ÎnDobrogea, în prima jumătate a intervalului, valorile termice diurne se vor situa peste mediile multianuale. Răcirea se va resimţi spre finalul lunii septembrie, când sunt estimate maxime, în medie, de 20 de grade. Valorile minime de temperatură vor fi în jur de 14 grade în primele zile, apoi spre finalul săptămânii, vor creşte la 16 – 18 grade. În a doua săptămână sunt prognozate minime, în medie de 12 – 13 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată spre sfârșitul lunii septembrie.

ÎnMuntenia, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi de până la 28 de grade. Începând cu 27 septembrie vremea se va răci accentuat, iar media maximelor va scădea la 20 – 22 de grade. La începutul lunii octombrie, tendinţa va fi de creştere uşoară spre valori, în medie de 22 – 24 de grade. După data de 25 septembrie se vor semnala ploi, pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ în perioada 28 – 30 septembrie.

ÎnOltenia, vremea va respecta același scenariu, călduroasă în sudul regiunii, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între 26 şi 29 de grade. Ulterior se va răci, astfel că media regională a valorilor maxime va scădea la 20 de grade în perioada 28 – 30 septembrie. La începutul lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemna o creştere a valorilor diurne spre o medie de 22 – 23 de grade. Sunt prognozate ploi mai ales în intervalul 25 – 29 septembrie, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate.

La munte, în perioada 21 – 26 septembrie, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul zonei între 16 şi 18 grade şi minime tot mai ridicate, ce se vor apropia de 10 grade. Vremea se va răci după acest interval, iar pentru finalul lunii sunt prognozate maxime, în medie de 10 grade şi minime de 2 – 4 grade. Și aici, în primele zile ale lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, o creştere a valorilor maxime spre 14 grade şi minime în medie de 4 – 6 grade. După 23 septembrie se vor semnala ploi, pe arii mai extinse în perioada 26 – 29 septembrie, când şi cantităţile de apă vor fi local însemnate cantitativ.

Ultima oră