Calistrat Chifan vorbește despre originea divină a Sfintei Cruci. „Este singurul lemn din Rai adus pe pământ”

Calistrat Chifan vorbește despre originea divină a Sfintei Cruci. „Este singurul lemn din Rai adus pe pământ
Calistrat Chifan vorbește despre originea divină a Sfintei Cruci

Motivul pentru care ortodocșii cinstesc Sfânta Cruce a fost explicat de părintele Calistrat Chifan, conform căruia ea este construită din trei tipuri de lemn din Rai ce conectează pământul și cerul.

Sfânta Cruce mai reprezintă „semnul lui Hristos” și al creștinismului. Sfânta Scriptură notează crucea ca fiind „semnul Fiului Omului”: „Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului”(Matei 24, 30).

Profeția din Biblie

Părintele Calistrat susține că lemnul folosit la construirea Sfintei Cruci este de origine divină. Conform tradiției creștine, aceasta a fost concepută din trei tipuri de lemn: cedru, chiparos şi măslin sau chiparos, ulm şi merişor. Aceste materiale sunt prevăzute de următoarea profeţie: „Mărirea Libanului, chiparosul, ulmul şi merişorul la tine vor veni, cu toţii laolaltă, ca să împodobească locaşul cel sfânt al Meu, şi Eu voi slăvi locul unde se odihnesc picioarele Mele” (Isaia 60, 13).

„Aici este și o controversă cu care noi ne luptăm, luptă duhovnicească, nu luptă cot la cot, războaiele religioase nu aduc niciun beneficiu nimănui. Noi trebuie să plecăm de la apostolul Pavel. Am să aduc întâi câteva argumente, pentru care noi trebuie să avem puterea Sfintei Cruci asupra noastră. Apostolul Pavel, cel mai îndreptățit din toți spune așa: „Nu-mi este a mă lăuda decât numai în crucea Domnului meu.” Noi, în acatistele vechi, de demult, găseam scris „bucură-te lemn fericit”. De ce lemn fericit? Pentru că acest lemn din care a fost făcută Sfânta Cruce are și el o mică istorie.

Dacă ați fost vreodată în Ierusalim, imediat când se traversează spre Betleem, pe partea dreaptă se numește așa Biserica Crucii, ea este georgiană. În acea biserică este locul unde a crescut copacul sădit de Lot cu cele trei semințe aduse din Rai. Măslinul este din Rai, nu este pom pământesc, cedrul este pom din Rai și pinul este pom din Rai. ”, a fost explicația dată de părintele Calistrat Chifan pentru bzi.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe