Există o localitate în România unde se nasc cei mai mulţi gemeni şi tripleţi din toată ţara, relatează Click.ro.
Sângeorgiu de Mureș, o pitorească localitate din România, se distinge printr-o statistică impresionantă: cea mai mare concentrație de gemeni și tripleți din țară. Cu toate că să crești copii gemeni sau tripleți este o provocare majoră, comunitatea din Sângeorgiu de Mureș se descurcă cu mândrie și perseverență.
În timp ce bucuria adusă de nașterea gemenilor sau tripleților este imensă, aceasta vine și cu provocări financiare considerabile.
„Ca mamă de gemeni recunosc că a fost greu. Cheltuielile sunt foarte mari, astronomice aș zice. În momentul în care ai mai mult de doi copii, 3, 4, să fii părinte este un job full-time,” mărturisește o mamă din această comunitate.
Sociologul Dan Petre explică: „Întotdeauna există o legătură foarte strânsă între condiţiile economice şi apariţia copilului. Un copil reprezintă întotdeauna un tip de investiţie şi un efort financiar din partea familiei.” Această realitate se reflectă în statistici, deoarece vârsta medie la care românii încep să aibă copii a crescut semnificativ în ultimii ani. Astăzi, femeile nasc la 28 de ani, cu 5 ani mai târziu față de acum 16 ani, iar bărbații se simt pregătiți să devină tați abia pe la 34 de ani.
Într-un context în care costurile cresc odată cu sosirea în familie a mai multor copii, guvernul a anunțat o creștere a indemnizațiilor pentru mamele de gemeni și tripleți. Pentru fiecare copil, guvernul oferă încă 50% din leafa medie pe economie, și acest beneficiu se aplică și în cazul adopției. Astfel, pentru mamele de gemeni, indemnizația crește cu 50%, ajungând până la 7.650 de lei. Iar pentru mamele cu tripleți, suma se dublează și depășește 10.000 de lei pe lună.
„Costurile sunt duble pentru doi copii. Scutecele ne costă aproximativ 2.000 de lei pe lună, laptele praf ne ajunge cam 1.000 lei pe lună. Mă avantaja mult mai mult să lucrez decât să beneficiez de indemnizația pentru creșterea copilului,” spune o mamă din această comunitate.