După o emisiune a lui Cătălin Măruță, ONG-ul Dog Assist trage un semnal de alarmă la modul în care mass media alege să portretizeze câinele, dar mai ales asupra tendinței de a-l transforma în ceva ce el nu este pentru un circ fără substanță ce ar aduna puncte de rating.
„Oricât de mult ne iubim prietenii necuvântători, e important să nu uităm că sunt… câini. Cu nevoi specifice, cu instincte specifice, cu trăsături specifice.
Rolul lui nu este unul estetic, decorativ și nici nu ar fi firesc să fie așa. Tocmai iubirea și respectul față de câinele de lângă noi se transpune în onorarea nevoilor și instinctelor sale naturale.
Antropomorfizarea, conform dexonline se explică prin „a atribui unui lucru, unui fenomen, unei divinități, unui animal etc. sentimente și însușiri umane.”
Câinii noștri de terapie intră pe programe terapeutice alături de psihologi și kinetoterapeuți, motivându-ne beneficiarii spre progres. Doar anul trecut am oferit programe educative în grădinițe și școli pentru aproape 5300 de copii.
Cu adulții e mai greu. Și nu, nu am ajuns în presă pentru asta. Targetul nostru pentru acel program este să educăm copiii. Al lor e ratingul. Și educația nu vinde. Nici recuperarea copiilor din programele terapeutice. Circul însă mereu vinde.
Nu putem privi în altă parte ignorând astfel de derapaje.”
„Oare nu ar trebui amendați pentru că și-au bătut joc de animale? Rușine să le fie!” – a spus unul dintre comentatorii de pe rețelel de socializare.
Un altul a exclamat: „Extrem de trist! Câinele nu este un accessoriu, niciun animal nu este un accesoriu al omului. Câinele e un prieten, un membru al familiei…. Ce oameni triști și reduși să facă așa ceva!”
„Dacă asta înseamnă la voi respect (pentru animale) numai de așa respect să aveți și voi parte toată viața”. – a mai spus cineva.
Totuși, cei mai mulți comentatori au întrebat de ce în astfel de cazuri nu intervine Poliția Animalelor.