Ce decizie a luat Rusia în privința Galei premiilor Oscar 2023

Ce decizie a luat Rusia în privința Galei premiilor Oscar 2023
Un mesaj dedicat Ucraina, în timpul Premiilor OScar 2022 / Foto: Hepta.ro

Rusia a decis să nu propună niciun film pentru a concura la premiile Oscar, în contextul în care deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Occident din cauza Ucrainei a afectat arta și cultura, anunță AFP.

Regizorul Nikita Mikhalkov a declarat că Rusia nu are nimic de câștigat dacă participă în acest an.

„Prezidiul Academiei de Film a Rusiei a decis să nu nominalizeze un film național pentru premiul Oscar al Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice în 2022”, a anunțat luni seara într-un comunicat al Academiei ruse.

Șeful comitetului responsabil cu selectarea unui film a declarat marți că a demisionat în urma unei decizii luate „pe la spatele său”.

„Conducerea Academiei a decis în mod unilateral să nu nominalizeze un film rusesc pentru nominalizarea la Oscar”, a scris Pavel Chukhray într-o scrisoare în care a anunțat că demisionează din funcție.

Regizorul de film favorabil Kremlinului, Nikita Mikhalkov, declarase mai devreme, luni, pentru agenția de știri de stat rusă TASS, că Rusia nu are nimic de câștigat dacă participă în acest an.

„Mi se pare că alegerea unui film care să reprezinte Rusia într-o țară care, în realitate, neagă în prezent existența Rusiei, pur și simplu nu are sens”, a spus el.

În vârstă de 76 de ani, Mikhalkov a propus, în schimb, crearea unui premiu echivalent pentru țările din regiunea Eurasia, inclusiv fostele republici sovietice din Asia Centrală și Caucaz.

Mikhalkov însuși a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină în 1995 pentru lungmetrajul său „Burnt by the Sun”.

Urmăriți B1TV.ro și pe