Peter Brook, legendarul regizor de teatru, s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani

Peter Brook, legendarul regizor de teatru, s-a stins din viață la vârsta de 97 de ani
Peter Brook, legendarul regizor de teatru, a murit la vârsta de 97 de ani. Sursa Foto: Flickr.com

Britanicul Peter Brook, maestru legendar al teatrului şi unul dintre cei mai influenţi regizori din secolul al XX-lea, s-a stins din viață sâmbătă la vârsta de 97 de ani, potrivit AFP, citând surse din anturajul artistului, relatează Agerpres.

A murit unul dintre cei mai mari regizori din secolul al XX-lea

Acest maestru al teatrului, născut în Marea Britanie, dar care şi-a desfăşurat o mare parte a carierei sale artistice în Franţa, conducând colectivul teatrului parizian Bouffes du Nord, a reinventat arta punerii în scenă favorizând formele rafinate în locul decorurilor tradiţionale.

Premiat deja cu prestigioase recompense precum un Molière în 1991 pentru „Furtuna”, de Shakespeare, Peter Brook a devenit de-a lungul carierei o legendă a teatrului.

„Considerat unul dintre cei mai mari regizori de teatru ai secolului al XX-lea”, Brook „este unul dintre marii reformatori ai artei scenice”, a spus juriul Premiului Prinţesei de Asurias pentru Arte, acordat în 2019. Piesele sale emblematice sunt: „Marat/Sade” (1966), „Mahabharata” (1985), epopeea în nouă ore din mitologia hindusă pe care a adaptat-o în film în 1989.

Născut la Londra, pe data de 21 martie 1925, Peter Brook, fiul a doi evrei lituanieni emigraţi în Anglia, şi-a făcut studiile la Westminster School, la şcoala Gresham şi la Magdalen College unde a studiat literatura comparată. În paralel cu studiile, a scris scenarii de televiziune. În acest cadru a realizat o adaptare cinematografică a romanului lui Laurence Sterne, „A Sentimental Journey”.

În anii 90, când triumfa în Regatul Unit cu „Happy Days”, de Samuel Beckett, criticii de teatru au declarat că Peter Brook era „cel mai bun regizor pe care Londra l-a avut vreodată”, potrivit libertatea.ro.

După ce a coordonat peste 35 de ani teatrul francez Bouffes du Nord, Peter Brook a renunţat la conducerea instituţiei pariziene în 2010, la vârsta de 85 de ani, însă a continuat să monteze până de curând spectacolele pe scena acestui teatru.

Urmăriți B1TV.ro și pe