Cardurile de energie vor ajunge prea târziu la beneficiari. Gheorghe Ialomițianu (PMP): Oamenii vor primi banii pentru plata facturilor după ce le vor fi achitat deja (VIDEO)

Cardurile de energie vor ajunge prea târziu la beneficiari. Gheorghe Ialomițianu (PMP): Oamenii vor primi banii pentru plata facturilor după ce le vor fi achitat deja (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe.

​Poșta Română nu are tehnologia necesară pentru a scana codurile de bare de pe facturi și de pe cardurile de energie, pentru a distribui ajutorul de 1.400 de lei persoanelor vulnerabile, așa că a lansat o procedură de achiziție, prin negociere, a mii de imprimante portabile și date mobile. Contractul se apropie de 22 de milioane de lei, fără TVA.

Modul de implementare a acestui ajutor a fost criticat de Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe. Acesta a mai remarcat faptul că banii pentru plata facturilor vor ajunge prea târziu la oameni. Aceștia vor fi nevoiți să se împrumute sau să se descurce singuri altfel pentru a-și plăti facturile. Iar când vor primi acest ajutor, nu vor putea folosi banii pentru a-și acoperi datoriile, deoarece acești bani sunt destinați strict pentru plata facturilor. Facturi pe care ei le vor fi achitat deja.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constatin pe B1 TV.

Ialomițianu critică modul de implementare a ajutorului pentru plata facturilor

„Dl Boloș are un singur merit – de a asigura banii pentru aceste vouchere. Și trebuia să se oprească aici. Trebuia să lucreze alte instituții care sunt specializate și sunt funcționari plătiți. E Agenția Națională de Plăți Speciale. Prin această agenție, din subordinea Ministerului Muncii, s-au făcut anul trecut plăți privind subvențiile pentru energie și gaze și avea o evidență. Puteau să lucreze cu primăriile, care aveau evidențe și oameni plătiți pentru așa ceva.

Cum să lucrezi cu o firmă privată și să dai date din ANAF legate de venituri, legate de secretul fiscal? Cum să lucrezi cu o companie care nu e specializată, nu are dotare? Când s-a făcut OUG, trebuia să vadă, nu să vezi apoi dacă acea companie poate lucra.

Cred că a fost o încăpățânare ori altceva ori miniștrii nu colaborează. Trebuia dl Boloș să colaboreze cu dl Budăi și lucrurile se rezolvau mai ușor. Nu dai legea și apoi vezi cum poți rezolva.

E grav că banii o să-i primească târziu, vor veni facturile și trebuie să le plătească, trebuie să se împrumute. Și nu pot folosi banii să-și reconstituie fondurile utilizate, că banii sunt cu destinația pentru plata facturilor. Dar oamenii nu pot aștepta banii de pe card că trebuie să plătească facturile, altfel vor fi deconectați”, a declarat Gheorghe Ialomițianu, pentru B1 TV.

Ajutorul pentru plata facturilor vine abia în primăvară

Recent, Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat, pentru B1 TV, că din 1 februarie cardurile pentru energie vor fi distribuite prin Poșta Română, iar abia din 1 martie ele vor putea fi folosite de beneficiari.

Boloș a explicat și de ce nu a fost posibil un mecanism mai ușor și rapid: „În sistemul de energie termică în sistem centralizat nu avem cea mai bună soluție pentru informatizare și nici asociațiile de proprietari nu sunt cu sisteme informatice performante, așa încât noi să putem aplica cardul de energie în forme simple. De aceea a fost nevoie de Poșta Română ca mecanismul să se poată aplica pentru toate formele de energie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe