Cristian Diaconescu: Bulgaria e în anticamera euro, iar România nu are nici măcar un calendar clar de aderare la zona euro / Solicitarea PMP către Guvern

Cristian Diaconescu: Bulgaria e în anticamera euro, iar România nu are nici măcar un calendar clar de aderare la zona euro / Solicitarea PMP către Guvern
Foto: Partidul Mișcarea Populară / Facebook

PMP solicită Guvernului ca principalul obiectiv privind implementarea PNRR să fie îndeplinirea criteriilor de aderare a României la zona euro.

Cristian Diaconescu, președintele formațiunii, a atras atenția că Bulgaria, în iulie 2021, a fost admisă în anticamera euro și va adera la moneda unică din 1 ianuarie 2024. Între timp, România nu are nici măcar un calendar clar de atingere a acestui obiectiv. Diaconescu a criticat discursul dublu al Guvernelor de până acum, care au tot vorbit despre obiectivul lor de a apropia România de zona euro dar, care, în fapt, au făcut fix pe dos.

România, tot mai departe de zona euro. Liderul PMP, critici la adresa fostelor guvernări

„Din păcate, în România s-a folosit dublu limbaj privind aderarea României la zona euro. De la nivelul Guvernului s-au făcut declarații încurajatoare privind aderarea României la euro, dar pe de altă parte, începând cu 2015, s-au luat măsuri fiscal-bugetare care au avut ca efect îndepărtarea de acest obiectiv. Culmea demagogiei Guvernului din 2019, privind aderarea la zona euro, a fost înființarea Comisiei Naționale formată din reprezentați ai Guvernului, BNR-ului, Academiei Române și ai mediului universitar, având ca obiectiv pregătirea României pentru a adera în 2024 la zona euro”, a transmis Cristian Diaconescu.

Acesta a precizat că liderii politici ai ultimilor ani și-au făcut treaba atât de bine încât România a intrat, în 2019, în procedura de deficit excesiv.

„Dacă adăugăm la acest tablou criteriile referitoare la stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung devine și mai clar că zona euro e pentru România un vis aproape imposibil de îndeplinit sub egida unor guvernanți incapabili de politici economice viabile”, a mai susținut președintele PMP.

Bulgaria, în anticamera euro. Unde e România

Cristian Diaconescu a făcut și o comparație între situațiile în care se găsesc România și Bulgaria.

„PMP atrage atenția Guvernului că România, în ultimii ani, s-a îndepărtat tot mai mult de criterile de aderare la zona euro comparativ cu Bulgaria, care în luna iulie a anului trecut a fost admisă, împreună cu Croaţia, în anticamera euro și va adera la moneda unică începând cu 1 ianuarie 2024. (…)

În prezent țara noastră nu are nici măcar un calendar clar de aderare la zona euro, chiar dacă de-a lungul timpului mai marii țării au avansat mai multe date pentru trecerea la moneda euro.

Rezultatul? Suntem din nou primii de la coadă, ruda săracă ce nu e capabilă sa își stabilească ținte clare și să le și ducă la îndeplinire”, a mai spus Diaconescu.

În consecință, a transmis acesta, „PMP solicită actualului Guvern ca principalul obiectiv privind implementarea PNRR să fie îndeplinirea criteriilor de aderare a României la zona euro”.

Ultima oră
14:02 - CORONAVIRUS | O localitate din Timiș are cea mai mare incidență – 27,83. Cum e situația la nivel național
13:52 - Alexandru Rafila: Centrele ambulatorii de evaluare sunt destinate pacienților pozitivi, care au astfel ocazia să facă o investigație completă. Tratamentul antiviral administrat la timp este esențial (VIDEO)
13:38 - Marcel Ciolacu: Programul lui Alexandru Rafila începe să se vadă / Liderul PSD, către ministrul Sănătății: Indiferent cât veți fi de atacat, să mențineți același ritm! (VIDEO)
13:15 - Peste 170 de centre de evaluare a pacienților COVID, deschise în toată țara. HARTA
13:14 - Alexandru Rafila: Cel mai greu lucru de îndeplinit ține de recâștigarea încrederii oamenilor. Guvernul și premierul sprijină acest demers, iar asta demonstrează că politizarea sănătății e ceva greșit (VIDEO)
13:13 - Peste 5.400 de pacienți COVID-19 în spitale, cu 460 în plus față de ziua precedentă / Aproape 20.000 de cazuri noi la nivel național și 49 de decese în 24 de ore
12:58 - Cosmin Cristian Viașu a murit. Senatorul USR avea doar 45 de ani
12:41 - Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției pune vineri în dezbatere publică proiectul pentru desființarea SIIJ. Am folosit un model inspirat din modul de funcționare a Parchetului European (VIDEO)
12:36 - Scădere semnificativă a acțiunilor Netflix. Căderea de pe bursă, provocată de estimările privind numărul de abonați
12:35 - Ce salariu încasa Roxana Ciuhulescu de la Ministerul Sportului, înainte să plece la Survivor România 2022