Cristian Preda, despre scandalurile de plagiat de la vârful PNL: Este aberant că și primul-ministru, și ministrul de Interne caută să blocheze judecata universitarilor asupra tezelor de doctorat (VIDEO)

Cristian Preda, despre scandalurile de plagiat de la vârful PNL: Este aberant că și primul-ministru, și ministrul de Interne caută să blocheze judecata universitarilor asupra tezelor de doctorat (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București, a vorbit despre scandalurile de plagiat de la vârful PNL, duminică, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a explicat că „este aberant” că și premierul Nicolae Ciucă, și ministrul Lucian Bode „caută să blocheze judecata universitarilor asupra textelor pe care le-au prezentat pentru a obține diplomele de doctor”.

Ce a spus Cristian Preda, pe B1 TV, despre scandalurile de plagiat de la vârful PNL

Profesorul universitar consideră că „nimic nu face mai rău dezbaterii despre chestiunea integrității academice decât polemica politică”.

„E absolut regretabil faptul că discuția despre consistența textelor, despre onestitate, nu a pornit din universități, ci din lumea politică. Eu cred că este treaba noastră, a universitarilor, acesta este și motivul pentru care, fără să am vreo competență legată de susținerea domnului Lucian Bode, de teza prezentată de dumnealui pentru a obține titlul de doctor, am citit această teză pentru că era o temă care ține de domeniul larg al științelor politice și m-am pronunțat în calitate de universitar, așa cum mă pronunț în celelalte teze unde sunt chemat, în țară sau în universități din afara țării”, a declarat Cristian Preda.

„Cred că – și o mai spun o dată – politicienii ar trebui, atunci când sunt puși sub semnul întrebării de o anchetă jurnalistică sau de o investigație care să nu țină de domeniul universitar, ar face foarte bine să se retragă din pozițiile pe care le ocupă tocmai pentru ca universitățile să se poată pronunța. Altfel, nu o să ajungem niciodată la claritate etică și la consistență intelectuală”, a adăugat el.

„Au făcut-o foarte mulți demnitari, și din țările vecine, și în Ungaria, și în țările precum Germania, Franța. E un comportament pe care în mod straniu la noi politicienii nu l-au urmat, ei preferă această cale foarte întortocheată și lungă a justiției sau preferă să folosească justiția pentru a bloca judecata universitarilor. Din acest punct de vedere, eu cred că ar trebui să existe o solidaritate, dincolo de partide, a celor care respectă cu adevărat instituțiile de învățământ și care își doresc să avem o educație în țară. Ar trebui să existe o coaliție, dacă vreți, care să stigmatizeze, să marginalizeze asemenea comportamente”, a mai spus decanul.

Cât despre scandalurile care îi vizează pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode, președintele PNL, respectiv secretarul general al aceluiași partid, Cristian Preda a afirmat: „Este aberant că în acest moment și primul-ministru, și, iată, acum ministrul de Interne, după modelul primului-ministru, caută să blocheze judecata universitarilor asupra textelor pe care le-au prezentat pentru a obține diplomele de doctor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)