Cum a luat bani în pungă un polițist din Corpul de Control al ministrului Bode: „Eu sunt bine cu oamenii de la Protecție Internă și îi fac din pix pe funcționarii din provincie” / El a ajuns în vizorul DNA după ce un afacerist s-a plâns că-l terorizează

Cum a luat bani în pungă un polițist din Corpul de Control al ministrului Bode: „Eu sunt bine cu oamenii de la Protecție Internă și îi fac din pix pe funcționarii din provincie” / El a ajuns în vizorul DNA după ce un afacerist s-a plâns că-l terorizează
Lucian Bode (PNL). Inquam Photos / George Călin

Comisarul-şef Daniel Asanache, angajat la Corpul de Control al ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), a fost condamnat recent la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Decizia aparține Tribunalului București și nu este definitivă.

Asanache este judecat în urma unei sesizări făcute la DNA de un om de afaceri din Bacău, care s-a plâns că agentul îl terorizează și îl tot presează să-i dea bani. Afaceristul i-a dat lui Asanache 15.000 de lei, într-o pungă, într-o benzinărie, moment în care s-a constatat flagrantul.

Comisarul-șef se lăuda că „Eu sunt bine cu oamenii de la Protecție Internă și îi fac din pix pe funcționarii din provincie”, potrivit motivării deciziei Tribunalului Bucureşti.

Dosarul va ajunge la Curtea de Apel București.

Cum s-a ajuns la flagrantul DNA în cazul comisarului-șef Daniel Asanache

Omul de afaceri și Daniel Asanache se cunoscuseră anul trecut, la spitalul din Moinești, acolo unde primul era internat, iar al doilea își dusese tatăl la control.

Polițistul a auzit o discuție la telefon între afacerist, care are o firmă de materiale de construcție, și un furnizor, despre o comandă de 200.000 de euro. Asanache a auzit de bani și i-a propus imediat să facă schimb de numere de telefon.

„Mi-a spus că lucrează în Poliţie, la Bucureşti, la Corpul de Control al ministrului de interne, că are mare putere şi că, dacă am nevoie de ceva, să nu ezit să-l sun”, a scris afaceristul, în mesajul trimis la DNA, citat de Libertatea.

În perioada următoare, antreprenorul a fost pur și simplu terorizat de polițist care-i tot cerea bani. Ajunsese să-l sune chiar și de 15 ori pe zi și să-i trimită multe mesaje pe WhatsApp, spunându-i că e „într-un mega stres” și „în mega panică şi presat de timp”.

Polițistul a încercat în mai multe feluri să-l convingă pe antreprenor să-i dea bani. La un moment dat, omul de afaceri a mărturisit că a fost „țepuit de un cumătru” cu 40.000 de euro, la cumpărarea unei maşini, iar poliţia, unde făcuse plângere, nu avansa deloc cu dosarul.

Asanache a intervenit imediat pentru a-l ajuta, așa încât să primească bani la schimb. În vara anului trecut, în fruntea IPJ Bacău era comisarul-şef Toader Buliga, care acum conduce IPJ Botoşani. El l-a primit în audienţă pe afacerist „la câteva minute după apel, în afara programului de lucru”, subliniază judecătorul de la Tribunalul Bucureşti.

După ce l-a ajutat să ajungă la şeful IPJ Bacău, Asanache i-a cerut afaceristului să-i plătească factura de la telefonul mobil: „Auzi, dacă poți, trimite pe cineva de la tine de la firmă, măcar să mă ajuți azi cu factura de la telefon, în valoare de 3.700 de lei, că mâine îmi blochează serviciile, şi pentru restul, discutăm zilele astea”.

Afaceristul n-a făcut asta, așa că s-a trezit iar cu mesaje pe WhatsApp de la agent:
(09:59:58): Te rog din suflet să mă ajuți azi, până la 12.00, că sunt disperat
(10:01:35): Nu mă lăsa cu ochii în soare
(10:02:01): Aștept să mă suni
(10:02:31): Te rog din suflet
(10:02:45): Îţi voi fi recunoscător toată viaţa
(10:04:35): Știu că ești foarte prins, dar sunt mega disperat

O săptămână mai târziu, afaceristul l-a denunţat pe Asanache la DNA şi a colaborat cu anchetatorii, care au pus la cale un flagrant.

Pe 2 august 2022, Asanache a discutat cu afaceristul pe WhatsApp şi i-a cerut 15.000 de lei, pentru a-l ajuta cu dosarul: „Îţi voi fi mega recunoscător şi voi avea grijă de tine, din toate punctele de vedere”, promitea poliţistul.

A doua zi, cei doi s-au întâlnit la o benzinărie de lângă Voluntari. Afaceristul avea tehnică de interceptare pe el, iar convorbirea lor a devenit probă în dosarul DNA. Cu aceast ocazie, Asanache s-a lăudat că „Eu sunt bine cu oamenii de aici, de la Direcția Generală de Protecție Internă (D.I.P.I. – n.r.).”

Afacerist: Crezi că ai putea să rezolvi treaba…
Daniel Asanache: Chiar mâine mă văd cu omul! Mă văd cu unu de la D.I.P.I.

După ce a primit banii, într-o pungă neagră de plastic, poliţistul i-a spus afaceristului „Sărut mâna mult!” şi apoi a fost arestat, notează Libertatea.

Comisarul-șef neagă acuzațiile

Daniel Asanache a spus în timpul procesului că e nevinovat și doar a cerut bani cu împrumut: „Aveam niște datorii, din cauza creșterii ROBOR, dar și din cauza unor probleme de sănătate ale soacrei”.

„Totul a fost o provocare polițienească, pentru a fi înlăturat din structurile MAI. Am vrut să informez DIPI cu privire la activitatea infracțională a unor lucrători din cadrul IPJ Bacău, dar și cu privire la faptul că mai mulți ofițeri cu funcții de conducere beneficiau de plata nelegală a unor ore suplimentare”, a mai declarat poliţistul, la proces.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti l-a găsit vinovat, dar i-a dat pedeapsa doar cu suspendare deoarece „inculpatul dispune de resurse interne pentru a înţelege gravitatea faptei comise”.

Decizia a fost atacată de procurorii DNA, dar și de Daniel Asanache, iar dosarul va ajunge la Curtea de Apel Bucureşti, informează Libertatea.

Daniel Asanache Damian are 43 de ani şi e absolvent al Academiei de Poliţie. În 2016, el a susţinut teza de doctorat „Criminalitatea săvârşită cu violenţă în România”, sub coordonarea fostului rector al Academiei de Poliție, Luca Iamandi, iar la scurt timp după a fost angajat în Corpul de Control al ministrului de Interne. Libertatea a întrebat MAI dacă Asanache mai e angajat al instituției, dar acesta a refuzat să răspundă, invocând că informația face „parte din categoria datelor cu caracter personal, exceptate de la liberul acces al cetățenilor”.

Amintim că ministrul Lucian Bode însuși e în centrul unui nou scandal după ce a împrumutat, anul trecut, 100.000 de euro de la Dumitru Blaga, consilier județean în Sălaj, pe a cărui fiică, Georgiana Blaga, o angajase consilier personal în 2019, la trei săptămâni după ce a ajuns ministrul Transporturilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`