Dacian Cioloș: Prioritatea pentru formarea unui Guvern este refacerea coaliției. Florin Cîțu și Kelemen Hunor mi-au spus că au nevoie de o discuție în partid ca să ia mandat. Vineri vom avea o nouă întâlnire

Dacian Cioloș: Prioritatea pentru formarea unui Guvern este refacerea coaliției. Florin Cîțu și Kelemen Hunor mi-au spus că au nevoie de o discuție în partid ca să ia mandat. Vineri vom avea o nouă întâlnire
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Liderii PNL, USR, UDMR și al grupului minorităților naționale vor avea vineri o nouă întâlnire, conform precizărilor făcute de Dacian Cioloș la finalul discuției de miercuri. Premierul desemnat a pledat pentru refacerea coaliției și susține că Florin Cîțu și Dacian Cioloș i-au transmis că „au nevoie de o discuție în partid ca să ia un mandat pe o astfel de negociere”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Prioritatea pentru formarea unui Guvern este refacerea coaliției”, a subliniat Dacian Cioloș (USR) după întrevederea cu Florin Cîțu (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR)

„Le-am expus planul meu odată ce am fost desemnat premier de către președintele Klaus Iohannis și că intenția mea este să formez un Guvern, iar prioritatea pentru formarea unui Guvern este refacerea coaliției. Le-am spus că acesta este obiectivul, în jurul unui program de guvernare care să cuprindă măsuri prioritare atât pentru gestionarea pandemiei, cât și pentru gestionarea problemei creșterii prețurilor la energie, dar și începerea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, care aduce și bani în economie, dar are acolo și reforme care sunt importante pentru întărirea statului. Le-am spus că asta este prima prioritate”, a declarat președintele USR.

Premierul desemnat spune că obiectivul său și al USR este formarea cât mai rapidă a unui Guvern.

„Obiectivul meu și obiectivul partidului pe care îl reprezint, al USR, este să dăm un Guvern României cât mai repede, să mergem cu o soluție în Parlament cât mai rapid pentru că, dată fiind gravitatea situației, cred că nu putem aștepta discuții foarte lungi. În mod normal și natural, am venit înspre PNL și UDMR pentru că din punctul nostru de vedere nu există altă formulă de construcție majoritară în Parlament la care noi să participăm decât cea cu PNL și UDMR și cu susținerea grupului minorităților”, a adăugat Dacian Cioloș.

Potrivit liderului USR, foștii parteneri de coaliție vor avea o nouă întâlnire vineri.

„Colegii, președintele PNL, Florin Cîțu, și Kelemen Hunor, mi-au spus că au nevoie de o discuție în partid ca să ia un mandat pe o astfel de negociere și că în următoarele zile, vineri, vom avea o nouă întâlnire în care să vedem care sunt deciziile în conducerile celor două partide, dar am înțeles că, sigur, în principal Florin Cîțu are nevoie de această discuție care va avea loc mâine în conducerea partidului”, a declarat președintele USR”, a mai spus Dacian Cioloș.

Candidatul la funcția de prim-ministru susține că le-a prezentat liderilor PNL și UDMR și câteva propuneri, iar reacțiile au fost „pozitive”.

„Le-am explicat că ne-am dori o decizie cât mai rapidă ca să știm dacă începem negocierile sau nu pentru că din punctul nostru de vedere trebuie să fim în măsură să oferim un Guvern cu soluții concrete cât mai repede. Am și intrat în câteva detalii, le-am prezentat programul pe care noi l-am pregătit cu soluții atât pentru scăderea și ținerea sub control a prețurilor la energie, cât și pentru ținerea sub control a situației pandemice. Am avut reacții aș zice pozitive față de propunerile pe care le-am făcut, așa încât așteptăm acum decizia PNL și decizia UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile. În același timp, noi ne gândim la formula prin care putem merge cât mai repede în Parlament cu o propunere de Guvern pentru că acesta este obiectivul pentru noi”, a mai afirmat Dacian Cioloș.

La finalul discuției, Florin Cîțu a declarat că nu s-a ajuns la nicio concluzie. La rândul său, Kelemen Hunor a declarat că Dacian Cioloș nu a avut succes astăzi, „dar mai sunt câteva zile până miercurea viitoare”, când expiră termenul constituțional de 10 zile de la desemnare.