Dan Vîlceanu, despre ancheta DNA privind achiziția vaccinurilor: Nu le-am luat aşa, că aşa am avut noi un gând într-o zi. Ele au fost alocate pe mecanismul Comisiei Europene

Dan Vîlceanu, despre ancheta DNA privind achiziția vaccinurilor: Nu le-am luat aşa, că aşa am avut noi un gând într-o zi. Ele au fost alocate pe mecanismul Comisiei Europene
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Dan Vîlceanu (PNL), ministrul Finanțelor, a declarat că România a cumpărat dozele de vaccin anti-COVID-19 prin mecanismul pus la punct de Comisia Europeană, la preţuri negociate la nivel european. „Nu le-am luat aşa, că aşa am avut noi un gând într-o zi”, a spus ministrul. Declarațiile vin în contextul în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis un dosar penal in rem privind achiziționarea dozelor de ser. Acuzația e de abuz în serviciu.

Dan Vîlceanu, reacție la ancheta DNA privind achiziția de vaccinuri anti-COVID

„Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Noi am primit aceste vaccinuri în baza alocărilor făcute de Comisia Europeană, deci nu le-am luat aşa, că aşa am avut noi un gând într-o zi, ci pur şi simplu Comisia Europeană a alocat un număr de vaccinuri fiecărei ţări UE şi am avut și noi acces la aceste doze de vaccin”, a declarat Dan Vîlceanu, pentru Digi24.

Liberalul a precizat că nu știe să fi fost cumpărate vaccinuri și în afara mecanismului pus la punct de executivul comunitar. Acesta a precizat că prețurile au fost și ele negociate de Comisia Europeană.

„Faptul că am achiziţionat aceste vaccinuri pe mecanismul Comisiei Europene, mi-e greu să cred că ai putea să găseşti ceva sau s-ar fi întâmplat ceva”, a continuat Vîlceanu.

Reacția vine după ce DNA a demarat o anchetă in rem, deci care deocamdată vizează doar fapte, nu persoane, în legătură cu achiziția vaccinurilor anti-COVID. Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că, probabil, plângerea penală a venit dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu, fost ministru USR PLUS al Sănătății, demis de premierul Florin Cîțu.

Voiculescu a susținut că nu el a depus plângerea, dar a salutat demararea anchetei, punctând că: „În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat”.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său