Declarații oficiale, contrazise de realitate: România nu se află pe lista celor 103 ţări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan de la COP26. ONG: „Iarăși așteptăm să facă alții mai mult pentru noi”

Declarații oficiale, contrazise de realitate: România nu se află pe lista celor 103 ţări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan de la COP26. ONG: „Iarăși așteptăm să facă alții mai mult pentru noi”
Foto: Hepta - DPA Images / Christoph Soeder

România nu se află pe lista celor 103 state care au semnat Angajamentul Global pentru Metan (Global Methane Pledge), parafat la Conferința ONU pe teme climatice COP26, de la Glasgow, acuză organizația neguvernamentală 2Celsius.

2Celsius: România nu a semnat Angajamentul Global pentru Metan

Țările semnatare reprezintă 70% din economia lumii. Ele s-au alăturat angajamentului lansat de Uniunea Europeană și Statele Unite de a reduce, până în 2030, emisiile de metan cu 30% față de nivelul din 2020.

Printre semnatari se numără mai multe state membre ale Uniunii Europene, între care Bulgaria, Franța, Germania sau Croația. În schimb, România și alte țări din estul Europei, precum Ungaria și Polonia, nu se află pe listă.

După dioxidul de carbon, metanul e al doilea gaz cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice. În Europa, acesta e responsabil de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Otilia Nuțu (2Celsius): Iarăși așteptăm să facă alții mai mult pentru noi

„Fiind printre puținii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăși așteptăm să facă alții mai mult pentru noi – daca își asumă UE ceva, facem și noi, dar am prefera să faca alții mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale și s-ar putea să nici nu fi știut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat”, a declarat Otilia Nuțu, cercetătoare pe energie la 2Celsius.

În luna august, 2Celsius și Clean Air Task Force (CATF) au documentat, în premieră în România, emisiile de metan de la instalațiile de petrol și gaze din aproximativ 50 de situri și au arătat că există scurgeri grave de metan la aproape toate instalațiile.

Klaus Iohannis, la COP26: Sprijinim pe deplin eforturile UE în domeniul schimbărilor climatice

Invitat la Summitul pentru climă COP26, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre angajamentele României în lupta cu schimbările climatice.

„România sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030. Am atins deja această rată de reducere la nivel național și ne angajăm să reducem în continuare emisiile”, a declarat Iohannis, la COP26.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii
15:10 - Primele imagini cu armata ucraineană intrând victorioasă în Lîman. A fost a lui Putin o zi