Eugen Tomac, despre aderarea României la Schegen: Declarația Președintelui, extrem de nefericită. Un stat UE ne îngrădește un drept, utilizând argumente false (VIDEO)

Eugen Tomac, despre aderarea României la Schegen: Declarația Președintelui, extrem de nefericită. Un stat UE ne îngrădește un drept, utilizând argumente false (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a vorbit despre șansele României de a adera la spațiul Schengen, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță, și a acuzat Austria că „ne îngrădește un drept, utilizând argumente false”.

Eugen Tomac, pe B1 TV, despre aderarea României la Schegen

Întrebat ce șanse mai are România să adere la Schengen în contextul ultimelor declarații, oficialul european a afirmat: „Am observat că Președintele ne-a spus cât se poate de limpede că ne batem pentru ultima șansă. Este o declarație extrem nefericită. Românii așteaptă din partea Președintelui fermitate și claritate în ceea ce privește acest dosar. Este inacceptabil să ne trezim în această situație, după 11 ani în care îndeplinim criteriile, ca o țară în mod abuziv și discriminatoriu, fără niciun argument care să reflecte realitatea din teren, să ne taie un drept pe care îl avem”.

„Din acest punct de vedere, evident că este revoltătoare și această abordare, pentru că românii asta vor, claritate pe o chestiune în care noi ne-am făcut treaba. Există situații în care nu avem multe explicații, dar aici statul român a făcut investiții consistente, ne-am făcut treaba, iar instituția care validează dacă îndeplinim criteriile ne-a spus în repetate rânduri în ultimele luni că România îndeplinește criteriile pentru ca 22 de milioane de cetățeni români să poată circula liber, exact așa cum circulă sute de milioane de cetățeni europeni, nu stând la frontiere camioanele noastre sau cetățenii așteptând ore întregi sau zile pentru a trece frontiera României în perioadele aglomerate”, a continuat Eugen Tomac.

„După intrarea noastră în Uniunea Europeană, cel mai important eveniment este acesta și mi se pare că tot așteptăm minuni de la Dumnezeu, or aici lucrurile sunt simple și clare. Avem un stat membru al Uniunii Europene care ne îngrădește un drept, utilizând argumente false – și trebuie să o spunem fără niciun fel de reținere”, a adăugat el.

Întrebat dacă ar fi nevoie de o minune pentru ca Austria să își schimbe poziția, liderul PMP a spus: „Sunt o fire optimistă, însă în această situație sunt extrem de rezervat să cred că cei de la Viena își vor schimba abordarea, având în vedere că în ultimele săptămâni, în loc să dea semnale de deschidere, doar au avut comportament extrem de incorect la adresa noastră, ca să folosesc un termen politicos, dar de departe este o decizie politică discriminatorie la adresa cetățenilor români și a României”.

Urmăriți B1TV.ro și pe