Florin Spătaru, despre prețurile de miercuri de la benzinării: Un comportament comercial incorect. Avem instrumente pentru a interveni împotriva speculei. Trebuie să ne uităm și la măsurile structurale (VIDEO)

Florin Spătaru, despre prețurile de miercuri de la benzinării: Un comportament comercial incorect. Avem instrumente pentru a interveni împotriva speculei. Trebuie să ne uităm și la măsurile structurale (VIDEO)
În fotografie: Florin Spătaru (PSD), ministrul Economiei. Sursă Foto: Guvernul României / Facebook

Florin Spătaru (PSD), ministrul Economiei, a declarat joi, pentru B1 TV, că statul are instrumentele necesare pentru a pune capăt practicilor de speculă. Declarația a fost făcută în contextul în care, miercuri seară, s-au format cozi de kilometri la mai multe benzinării din țară după ce unele dintre ele au afișat preț de 11 lei/litru de benzină. Azi au fost date amenzi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Spătaru, despre creșterile de prețuri la benzinării

„Creșterea prețurilor la combustibil se manifestă de ceva timp pe fondul creșterii prețului barilului de petrol. Aseara, într-o oră, prețul la pompă a crescut cu 50%, e un comportament comercial incorect. Am intervenit de aseară cu comisarii ANPC. Azi, cu ANAF și Consiliul Concurenței, am decis controale amănunțite la furnizorii de combustibil, la distribuitori pentru a vedea cauza și a identifica dacă au existat cauze obiective. Totul deși, ieri, prețul barilului a scăzut cu peste 20 de dolari. Rezultatul e ce am comunicat azi”, a spus Spătaru, făcând referire la amenzile date.

Întrebat de ce au fost amendați, ministrul a spus: „Au schimbat prețul imediat, având stocuri, deci nejustificând faptul că datorită aprovizionării au trebuit să schimbe prețul la pompă. Aceste măsuri sunt în măsură să calmeze și să elimine acest gen de practici”.

Ce spune Spătaru despre combaterea speculei

„Trebui să ne uităm la măsuri structurale ca pe viitor aceste lucruri să nu se mai întâmple, că nu e romal ca oamenii să se așeze la coadă să blocheze străzile, că unii distribuitori vin cu astfel de practici incorecte”, a continuat Spătaru.

Întrebat dacă statul poate interveni împotrva speculei, Florin Spătaru a răspuns: „Avem intrumentele necesare pentru a interveni. Noi am intervenit prin ANPC, că avem reglementare în acest sens. Afectarea consumatorilor ne îndreptățește să facem controale. Avem și legea din 2007 privind practicile comerciale incorecte, președintele ANPC poate dispune urgent stoparea acestor practici”.

Urmăriți B1TV.ro și pe