Ce măsuri a luat ministrul Culturii în cazul directorului care „a cerșit” invitaţii la „Moromeţii 2”

Ce măsuri a luat ministrul Culturii în cazul directorului care a cerșit invitaţii la Moromeţii 2
Foto: gov.ro

Ministrul Culturii, George Ivașcu, a anunțat că a fost sesizată Comisia de disciplină în cazul şefului Direcţiei de Cultură Scrisă şi Creaţie Contemporană, Ioan Matei, cel care a solicitat patru locuri la premiera de gală a filmului „Moromeţii 2“.

”În legătură cu articolele de presă referitoare la faptul că producătorul Tudor Giurgiu a declarat că un oficial din Ministerul Culturii «a cerşit bilete la film», ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a întreprins următoarele măsuri: ţinând seama de faptul că aspectele sesizate de producătorul Tudor Giurgiu şi preluate de mass media aduc atingere prestigiului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a fost sesizată Comisia de disciplină pentru demararea procedurilor legale în acest caz“, se arată într-un comunicat.

Producătorul filmului, Tudor Giurgiu, s-a arătat revoltat de faptul că Ioan Matei a cerut pur și simplu 4 invitații și nu a fost dispus să plătească 30 de lei pe un bilet, deși are o declarație de avere chiar impresionantă: ”Și vine mailu’: “Salut…, te rog să îmi confirmi cele 4 invitații pe numele Ioan Matei la premiera de luni 5 noiembrie de la Sala Palatului”. Am citit și am ramas perplex: wtf is Ioan Matei si de unde manierele astea? Parca-l auzeam dispunînd din adîncurile cabinetului către consilier: „Fă și tu rost de ceva invitații, ce stai așa degeaba? Cum adică nu ne-au trimis? Să ne dea!” Pentru că sunt șef. Șerif. Boss. Pentru că mi se cade”. Apăi, domnule dragă, io nu vă cunosc. V-am gugălit și îmi reiese că din 2008 sunteți director/supraviețuitor mare la Minister, conduceți Direcția Cultură Scrisă și Creație Contemporană. După ultima declarație de avere aveați vreo 100.000 Euro și 75.000 lei în cont. Vă faceau pe dvs.(sau pe colegii subit pasionați de film) 4 belete de 30 lei bucata? Aveam și mai scumpe dar înțeleg că preferați varianta budget”.

De cealaltă parte, Ioan Matei spune, că, de fapt, ar fi sunat să cumpere bilete, dar i s-ar fi zis că are nevoie de invitaţie: ”Nu era vorba de bilete gratuite. Eu am sunat la Sala Palatului, şi am dovada în telefon, să cumpăr bilete. Şi mi s-a spus că se intră cu invitaţii. Lucrez de atâţia ani în Ministerul Culturii şi niciodată nu l-am apelat pe domnul Giurgiu sau pe altcineva pentru gratuităţi. Noi sprijinim TIFF-ul domnului Tudor Giurgiu de ani de zile şi faptul că dânsul spune că nu mă cunoaşte este, din punctul meu de vedere, un semn bun, pentru că nu i-am cerut niciodată nimic”.