Gheorghe Falcă (PNL) susține că primarii merită să aibă pensii speciale: Ei au avut doar indemnizație. Din ea nu a mers nimic la contributivitate și nu e vina lor că așa e legislația (VIDEO)

Gheorghe Falcă (PNL) susține că primarii merită să aibă pensii speciale: Ei au avut doar indemnizație. Din ea nu a mers nimic la contributivitate și nu e vina lor că așa e legislația (VIDEO)
Foto: Falca Gheorghe / Facebook

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, vicepreședinte PNL și fost primar al Aradului, a declarat vineri, pentru B1 TV, că primarii trebuie să primească pensii (indemnizații) speciale deoarece ei au avut doar indemnizație pe parcursul mandatelor, iar din aceasta nu a mers nimic la contributivitate. Falcă a mai spus că nu e vina primarilor că legea din România e așa. Liberalul a comentat și declarațiile fostului ministru Cristian Ghinea (USR) despre dilema în care se găsesc astăzi guvernanții pe tema pensiilor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Fostul primar Gheorghe Falcă explică de ce crede că merită pensie / indemnizație specială

„Am 19 ani în administrație și vreau să știți că dacă mâine aș ieși la pensie, cei 19 ani nu sunt calculați. Puțină lume știe că primarii au avut doar indemnizație și din indemnizație nu a mers nimic la contributivitate și nu e vina primarului că așa a fost legislația și așa e și azi legislația în România.

Am ales, la 37 de ani, să fiu primar fără să mă gândesc la ce înseamnă beneficiile, salariul de primar. În 2004, la 37 de ani, eram cel mai tânăr primar la municipiile de peste 100.000 de locuitori.

Cetățenii m-au ales de patru ori. Și noi avem dreptul la o pensie. Când s-a constatat de către Parlament că primarii nu au avut contribuții… Dl primar Hava (PNL) după 25 de ani, dacă n-ar fi fost înainte inginer și director, n-ar fi ajuns acum la pensia de 2.800 de lei. După 25 de ani! De aceea acest beneficiu, cum îi spuneți dvs, nu e pensie, ci o indemnizație și din țările din UE, din 27, în 26 există o astfel de legislație de a respecta oamenii care au fost în administrația locală”, a declarat fostul primar al Aradului, pentru B1 TV.

Cristian Ghinea, despre dilema în care se găsesc azi guvernanții cu pensiile

Tot vineri, într-o postare pe Facebook, Cristian Ghinea (USR), fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a susținut că în PNRR există o limită de 9,4% din PIB pentru pensii, ceea ce înseamnă că guvernanții pot crește pensiile românilor sau pot da pensii speciale foștilor aleși locali, dar nu le pot face pe amândouă.

„Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie mii de foști primari și șefi de Consilii Județene vor primi pensii speciale. Băgate de PSD în lege anterior.

Astea sunt tot pensii speciale, indiferent că Budăi (ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi) le zice indemnizații sau girafă. SUNT PENSII SPECIALE.

Sunt pensii speciale pentru clientela politică și evident că dacă le bagi pe astea în plată și crești și celelalte pensii speciale nu mai ai spațiu de crescut pensiile celorlalți români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei și crescut pensiile românilor.

#RomâniiTrebuieSăȘtie că orice creștere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a crește pensiile lor”, a susținut Ghinea.

Cum a comentat Gheorghe Falcă declarațiile lui Cristian Ghinea

Întrebat în legătură cu declarațiile lui Cristian Ghinea, Gheorghe Falcă a răspuns: „Dl Ghinea a informează greșit, aici vorbim de oamenii care ating vârsta de pensie. În Arad, de exemplu, nu e nimeni la vârsta de pensie. Cei dinaintea mea au decedat și eu mai am mult până la pensie. Din 3.200 de localități, în calculul ministerului, sunt 24 de milioane de euro din bugetele locale însumate, ceea ce cred că e o miză de neatins, că efectul muncii și respectul pentru acești oameni, aleși direct de cetățeni… Și nu au nicio vină că nu a existat contributivitate. Cred că e un respect pe care putem să ni-l acordăm”.

Ultima oră
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
00:00 - Florin Cîțu a susținut că decizia renunțării la certificatul verde COVID la locul de muncă i-a aparținut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri