Ioana Mihăilă: Părinții care au copiii vaccinați nu ar trebui să fie îngrijorați în niciun fel. Riscurile sunt mult mai mici decât pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)

Ioana Mihăilă: Părinții care au copiii vaccinați nu ar trebui să fie îngrijorați în niciun fel. Riscurile sunt mult mai mici decât pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
Foto: Ioana Mihăilă / Facebook

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, susține că părinții care nu au copiii vaccinați împotriva COVID-19 sunt cei care ar trebui să își facă griji, nu invers, și a reiterat că pentru o persoană vaccinată riscurile sunt mult mai mici decât pentru una vaccinată, fie că vorbim despre infectarea în sine sau despre dezvoltarea unei forme severe de boală.

„Părinții care nu au copiii vaccinați ar trebui să fie cei care se îngrijorează”, spune Ioana Mihăilă

Întrebată vineri într-o conferință de presă referitoare la regulile de protecție sanitară din școli ce se va întâmpla dacă părinții unui copil vaccinat sunt nemulțumiți că îl duc într-un mediu în care profesorul este nevaccinat, ministrul Sănătății a explicat: „Riscurile pentru persoanele care sunt vaccinate, indiferent de vârstă, în primul rând de a se infecta sunt mai mici decât pentru persoanele nevaccinate și sunt mult mai mici decât la persoanele nevaccinate de a dezvolta forme severe de boală. Oricine este vaccinat trebuie să conștientizeze că beneficiile sunt în primul rând pentru propria persoană și că vaccinarea protejează de forme severe și de spitalizare. Părinții care au copiii vaccinați nu ar trebui să fie îngrijorați în niciun fel, părinții care nu au copiii vaccinați ar trebui să fie cei care se îngrijorează”.

Școlile vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie, iar Ioana Mihăilă a precizat că masca va rămâne obligatorie la interior, însă nu și în spațiile deschise.

„Am agreat ca prioritatea tuturor este menținerea școlilor cât mai multi timp deschise. (…) Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la școală trebuie să le oferim un cadru sigur și continuarea anumitor măsuri. Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare, pentru copiii de peste 6 ani, purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie. Pentru activitățile sportive, ele vor fi preponderent în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitate dacă ele se pot desfășura în spații închise sau nu, fără mască. Despre vaccinarea în școli, continuăm să avem discuții tehnice cu Comitetul Național de Organizare a Activităților de Vaccinare și să adaptăm scenariile funcție de particularitățile școlilor”, a explicat ministrul Ioana Mihăilă.

Urmăriți B1TV.ro și pe