Kelemen Hunor: Nu există intenţia de a introduce certificat verde pentru biserici / Sunt de acord cu vaccinarea obligatorie în anumite zone. Când pui în pericol sănătatea celuilalt, nu mai eşti liber

Kelemen Hunor: Nu există intenţia de a introduce certificat verde pentru biserici / Sunt de acord cu vaccinarea obligatorie în anumite zone. Când pui în pericol sănătatea celuilalt, nu mai eşti liber
Foto: Kelemen Hunor / Facebook

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, joi, că accesul în biserici și alte locașuri de cult nu va fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID. Vicepremierul a mai afirmat că el susține vaccinarea obligatorie în anumite sectoare și că atunci „când pui în pericol sănătatea celuilalt, nu mai eşti liber”. Totodată, acesta a afirmat că persoanele care refuză vaccinarea ar trebui să-și plătească testele pentru depistarea infecției cu coronvirus.

Kelemen, despre legea privind certificatul verde COVID

Kelemen Hunor a susținut că în coaliția de guvernare încă se discută despre cum ar trebui să arate această lege a certificatului verde COVID.

„Până când nu finalizăm toate dezbaterile în comisie, nu vreau să vin cu o soluţie. În ceea ce priveşte bisericile nu va fi şi nu există intenţia de a introduce certificatul verde pentru biserici. Nici la farmacie, nici la alimentară nu trebuie să prezinţi certificatul verde. Trebuie să respecţi celelalte reguli, dar nu cu certificat verde. Deci nu există o astfel de intenţie, categoric nu”, a declarat Kelemen Hunor, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Joi, premierul Nicolae Ciucă (PNL), ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, și Raed Arafat, șeful DSU, au avut o discuție cu reprezentanții cultelor pe marginea acestui subiect. Ulterior, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a declarat că accesul în biserici nu poate fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID: „Libertatea religioasă e un drept fundamental al omului”.

„Certificatul verde când este obligatoriu? Când creşte incidenţa”, a mai susținut Kelemen, precizând că atunci când scade incidența la 0,5, sub 1 la mie, „certificatul verde nu mai are o importanţă atât de mare”.

Kelemen Hunor, despre testarea COVID

Liderul UDMR a mai declarat că persoanele care refuză vaccinul anti-COVID-19 ar trebui să plătească din buzunarul propriu testele pentru depistarea infecției.

„Când statul îţi dă un vaccin gratis, dacă te îmbolnăveşti, te tratează în spital cu contribuţie, fără să plăteşti în plus, atunci, dacă nu vrei să te vaccinezi, că asta este decizia ta, libertatea ta, cu toate că eu aici am o altă abordare, să plăteşti testul. După cele 38 – 40 de zile, perioada în care dacă vrei să te vaccinezi, poţi să ai schema completă de vaccinare. În acea perioadă (…) se poate merge spre a deconta testul, dar în acest moment mai sunt multe discuţii. (…)

Libertatea ta până unde se duce? Când pui în pericol sănătatea celuilalt, nu mai eşti liber. (…) Pe lângă libertate mai e nevoie şi de responsabilitate”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor e de acord cu vaccinarea obligatorie în anumite sectoare

„Vaccinarea şi certificatul de sănătate, certificatul verde da, e obligatoriu. Şi atunci trebuie să aduci argumente, trebuie să-l convingi pe celălalt. Eu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie în sănătate, în administraţia publică, în învăţământ, în acele zone unde în fiecare zi personalul se întâlneşte cu mulţi cetăţeni, cu copii, cu vârstnici, cu bolnavi, cu cei care merg să-şi rezolve problemele din administraţie. Acolo da, sunt de acord, dar mai important este să aduci argumente, să-l convingi pe celălalt că vaccinul nu te omoară, vaccinul te salvează”, a mai declarat vicepremierul Kelemen Hunor.

Ultima oră