Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden de Ziua Independenței SUA: Eforturile Administrației americane, cruciale în asigurarea răspunsului la provocările Rusiei. România, angajată în susținerea unității transatlantice

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden de Ziua Independenței SUA: Eforturile Administrației americane, cruciale în asigurarea răspunsului la provocările Rusiei. România, angajată în susținerea unității transatlantice
Foto: Facebook @ Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare omologului său american, Joe Biden, cu ocazia Zilei Independenței SUA, context în care a arătat, printre altele, că „eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit, bazat pe unitatea transatlantică și cooperarea cu partenerii globali cu aceeași viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, informează luni Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis, scrisoare de felicitare pentru Joe Biden de Ziua Independenței SUA

Administrația Prezidențială a precizat că Președintele României i-a transmis omologului său american o scrisoare de Ziua Independenței SUA, „prilej cu care a adresat felicitări poporului american, atât în nume personal, cât și din partea poporului român”.

Șeful statului român a evocat contextul deosebit din acest an, care a determinat multiple efecte negative asupra securității, dar și contestarea valorilor statului de drept prin agresiunea militară ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva națiunii suverane a Ucrainei.

„Președintele României a arătat, totodată, că «lumea se află acum într-un moment de răscruce al istoriei, iar eforturile Administrației americane au fost cruciale în asigurarea unui răspuns puternic și unit, bazat pe unitatea transatlantică și cooperarea cu partenerii globali cu aceeași viziune, la provocările Rusiei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli». În context, Președintele României a dat asigurări că țara noastră va continua să fie un aliat statornic și partener în acest efort, angajat în susținerea unității transatlantice, stabilității regionale, cooperării și rezilienței strategice”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Nu în ultimul rând, Președintele României a salutat demersurile care vor duce la operaționalizarea, în premieră, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în țara noastră, unul dintre proiectele fanion ale Parteneriatului Global pentru Infrastructură și Investiții.

„Continuând astfel de eforturi comune, rămânem angajați în consolidarea securității energetice europene, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate nucleară și neproliferare”, a punctat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a evocat contextul simbolic al celei de-a 25-a aniversări a lansării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și a reconfirmat angajamentul țării noastre pentru consolidarea excelentei cooperări politice și de securitate, precum și a celorlalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic, respectiv pentru o legătură transatlantică consolidată.

„Astfel, Președintele Klaus Iohannis a amintit formatele inițiate și dezvoltate de România, împreună cu Aliații de pe Flancul de Est, precum București 9 sau Inițiativa celor Trei Mări, care stau mărturie pentru hotărârea țării noastre de a întări legăturile euroatlantice”, notează Administrația Prezidențială.

Șeful statului român a salutat adoptarea Noului Concept Strategic NATO la Summitul istoric de la Madrid, precum și rezultatele privind apărarea colectivă, consolidarea descurajării și apărării NATO pe Flancul Estic și importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

„În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a reiterat recunoștința țării noastre pentru decizia anunțată de Președintele Biden la Madrid privind creșterea prezenței militare americane în România”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții”
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)
18:08 - Încă un aur pentru România: Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, campioni mondiali la dublu rame masculin
17:51 - Rusia acuză România de încălcarea Cartei şi Convenţiei Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, pentru că a retras vizele a 14 membri ai delegaţiei / Explicațiile MAE
17:31 - Spitalul Judeţean Constanţa a suspendat operaţiile care nu sunt urgente din cauza stocului limitat dintr-un medicament folosit după realizarea anesteziilor