Marius Iosif, judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Ciucă, a făcut cerere de pensionare / Controversele din jurul magistratului

Marius Iosif, judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Ciucă, a făcut cerere de pensionare / Controversele din jurul magistratului
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Iosif, judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat depuse la Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă, a făcut cerere de pensionare.

Solicitarea sa se află pe ordinea de zi a Secției de judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), informează G4Media.

Marius Iosif, un judecător controversat

Printr-o decizie anunțată în urmă cu câteva ore, într-un dosar al cărui ultim termen a fost ieri, completul condus de Marius Iosif a decis: ”Admite acţiunea exercitată de reclamantul Ciucă Ionel Nicolae în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Educaţiei şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi în consecinţă: Anulează Adresa nr. 122/21.01.2022 de admitere a sesizării nr. 111/20.01.2022, Adresa nr. 137/25.01.2022 de admitere a sesizării nr. 123/21.01.2022 şi Adresa nr. 160/27.01.2022 de admitere a sesizării nr. 143/25.01.2022, toate emise de pârâta Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.”

Ministerul Educației și Unitatea Executivă pot depune recurs la decizia de respingere anunțată chiar de curând de completul condus de Marius Iosif. Unitatea Executivă este organismul din Ministerul Educației unde sunt înregistrate sesizările de plagiat, din punctul de vedere al formei, înainte de fi înaintate CNATDCU, singurul care poate analiza dacă suspiciunile se verifică sau nu.

G4Media mai scrie că judecătorul Marius Iosif, în 2007, a fost numit de ministrul Justiției din acea vreme, liberalul Tudor Chiuariu, ca director al Direcției de Analiză și Avizare Acte Normative din minister. La puțin timp, Chiuariu l-a detașat ca director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, post pe care l-a ocupat până în 2008. El a mai fost numit de Chiuariu și ca președinte al Comisiei de inventariere a arhivei SIPA, în perioada iunie 2007 – decembrie 2008.

El nu a răspuns întrebărilor G4Media referitoare la potențiala lipsă de obiectivitate în judecarea dosarului în care reclamantul Nicolae Ciucă e și președinte al partidului care i-a oferit aceste funcții.

Suspiciuni că unele instituții încearcă să blocheze verificarea tezei de doctorat a lui Ciucă

Din cele nouă sesizări depuse pentru verificarea tezei lui Ciucă, urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan în Pressone, Unitatea a respins șase, invocând lipsa unor elemente de formă din formularul de sesizare, și le-a admis pe cele trei a căror anulare a obținut-o acum Ciucă în instanță.

Printr-o altă decizie, din data de 1 martie 2022, un alt complet a suspendat efectele înregistrării celor trei sesizări.

G4Media a descoperit că judecătorul de la Curtea de Apel București care a decis, pe 1 martie, să suspende efectele înregistrării celor trei sesizări la CNATDCU, se numește Ionela Tudor, detașată de la Tribunalul București. În mod bizar, deși sentința e de mică întindere, nici la aproape patru luni de la pronunțare, decizia nu este redactată/motivată. Prin urmare, Ministerul Educației și Unitatea Executivă sănu pot forma apelul.

„Din acea ședință din 1 martie 2022 această hotărâre (cea a lui Ciucă n.r.) este singura care nu este motivată și publicată pe site-ul rejust.ro, în condițiile în care potrivit legii motivarea trebuie să se facă în 48 de ore”, a remarcat un avocat, fost membru CSM. De atunci au mai trecut două luni și jumătate, fără să se schimbe ceva.

CNATDCU oricum nu mai putea analiza teza de doctorat a lui Ciucă deoarece Parchetul General a demarat o anchetă penală și a luat toate documentele aflate la Consiliu despre acest caz.

Suspiciunile că unele instituții încearcă să împiedice analiza tezei de doctorat a lui Ciucă au fost alimentate de încercările de a fi compromisă reputația Emiliei Șercan, jurnalista care a scris prima dată despre plagiatul premierului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`