Marius Pașcan (PMP): Ungaria subminează securitatea României, dar bate la ușa noastră că are nevoie de energie și gaze. Iohannis și Ciucă trebuie să reacționeze urgent

Marius Pașcan (PMP): Ungaria subminează securitatea României, dar bate la ușa noastră că are nevoie de energie și gaze. Iohannis și Ciucă trebuie să reacționeze urgent
Foto: Marius Pașcan /.Facebook

Marius Pașcan, prim-vicepreședintele PMP, a atras atenția că Ungaria preia în Transilvania atribuții administrative, economice, culturale, educaționale și sociale ale statului român. Acest lucru reprezintă o amenințare la adresa siguranței și securității României, a insistat Pașcan, precizând că alte țări din UE nu permit asemenea acțiuni pe teritoriile lor.

Liderul PMP a criticat în termeni duri și „schimbul amical de politețuri și amabilități” dintre ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul său ungar, Peter Szijjarto, iar despre UDMR a susținut că „subminează cu tupeu și cinism România la Consiliul Europei”.

El a remarcat și faptul că Ungaria, în plină criză din cauza politicilor economice falimentare ale Guvernului Orban, „își ascute vocea mieros și bate la ușa României”, căci are nevoie de energie și gaze.

În acest context, Marius Pașcan a cerut președintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă și tuturor guvernanților să se „treazează din ”somnul cel de moarte””, căci „orice sprijin și parteneriat așa-zis „strategic” cu Ungaria trebuie condiționate de dezavuarea și respingerea oricărei forme de manifestare și sancționarea reciprocă a extremismului și a separatismului pe criterii etnice”.

Pașcan: Acțiunile Ungariei în Transilvania, o amenințare la adresa securității României

„Fie nu vă pasă, fie sunteți lași sau, mai grav, trădători de neam și țară!

Proaspăt instalată în funcție, în luna mai, președintele Ungariei, dna Katalin Novak, a efectuat prima sa vizită în România (sfidând conducerea statului Român și întâlnindu-se exclusiv cu staff-ul UDMR) și s-a fotografiat cu o bornă de hotar, pe munte, în județul Alba, vopsită în culorile naționale ale Ungariei. A transmis un semnal cât se poate de clar al intențiilor urmărite de politica externă a Ungariei în România.

Să nu uităm ce a declarat, mai an, premierul Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, județul Harghita: „Ținutul Secuiesc a existat și când încă nu exista România modernă și va exista și atunci când toată Europa se va fi predat Islamului”. „În loc să negăm realitatea, ar trebui să privim situația ca pe o resursă. Să privim Transilvania ca pe o resursă, să ne dorim un Ținut Secuiesc tot mai puternic, o comunitate maghiară din ce în ce mai puternică…””, a scris Pașcan, pe Facebook.

Acesta a notat apoi că statul ungar face investiții masive în Transilvania, în agricultură, industrie, afaceri imobiliare, culte și presă, în educație, prin învățământ paralel exclusiv în limba maghiară. Practic, „statul ungar preia astfel atribuții administrative, economice, culturale, educaționale și sociale ale statului român în Transilvania”.

Liderul PMP insistă că alocarea de către Guvernul ungar de fonduri discriminatorii pentru diverse zone de interes din Transilvania reprezintă „o amenințare la adresa siguranței și securității României”, alte state UE nepermițând astfel de acțiuni pe teritoriile lor.

Pașcan (PMP), acuzații dure la adresa guvernanților

El a mai susținut că UDMR face parte din Guvenrul României, dar, în fapt, reprezintă interesele FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban. UDMR „subminează cu tupeu și cinism România la Consiliul Europei, în timp ce președintele Iohannis, premierul Ciucă, ministrul Aurescu și alți dintre ai noștri aleși se fac că plouă”, acuză Pașcan.

Acesta a criticat și întrevederea dintre Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, și omologul său ungar Peter Szijjarto, care a reprezentat mai mult „un schimb amical de politețuri și amabilități”.

Pașcan: Ungaria bate la ușa României pentru că are nevoie de energie și gaze

Prim-vicepreședintele PMP a mai scris că politica naționalist extremistă a Ungariei se dovedește falimentară, moneda națională, forintul, fiind acum la un minim istoric. Ungaria are mari probleme economice și nevoie disperată de gaze și energie așa că „își ascute vocea mieros și bate la ușa României pentru sprijin la ananghie, având nevoie de energie și gaze”.

La schimb, premierul Viktor Orban a promis că vizita sa anuală la tabăra de vară din Tușnad nu va mai face valuri și s-a angajat că proiectele economice destinate de Budapesta doar comunității maghiare din România nu vor mai fi discriminatorii.

„Nici nu s-a încheiat însă bine această fantezie politico-dramaturgică bilaterală, cu spectacolul de presă adiacent, și aflăm că la Miercurea Ciuc tocmai se pregătește inaugurarea, în data de 23 iulie, a stadionului proaspăt modernizat, promovându-se un meci amical de fotbal între echipele „naționale” de juniori ale Ungariei și cea a „Ținutului Secuiesc”. Adică, extremiștii maghiari, cu concursul Budapestei, tocmai doresc să „legitimeze” oficial noua „Națională” a unui așa-zis „ținut” nerecunoscut oficial de România, rod al creației unor separatiști etnic, promotori ai segregaționismului, ai autonomiilor teritoriale pe criterii etnice”, a mai scris Marius Pașcan pe Facebook.

El a ținut să precizeze că e vorba despre aceiași extremiști care, la finala Cupei României, au întors spatele la intonarea Imnului României, apoi au scandat „Ungaria, Ungaria”.

Mesajul lui Marius Pașcan pentru Iohannis, Ciucă și toți guvernanții

„Domnule președinte Klaus Iohannis, domnule prim-ministru Nicolae Ciucă, doamnelor și domnilor guvernanți, vă solicit imperativ să vă treziți din „somnul cel de moarte” și să reacționați urgent. Orice sprijin și parteneriat așa-zis „strategic” cu Ungaria trebuie condiționate de dezavuarea și respingerea oricărei forme de manifestare și sancționarea reciprocă a extremismului și a separatismului pe criterii etnice. Interveniți instituțional urgent pentru a stopa mârșăvia unei pretinse „naționale” de fotbal din chiar inima România care vă umple de absurd, ridicol și penibil, pe toți cei aflați în fruntea țării. Prin inacțiune, consimțiți fie că nu vă pasă, fie sunteți lași sau, mai grav, trădători de neam și țară”, a transmis Marius Pașcan în finalul postării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene