Premierul Nicolae Ciucă a cerut cursuri de pregătire pentru angajații implicaţi în gestionarea banilor europeni

Premierul Nicolae Ciucă a cerut cursuri de pregătire pentru angajații implicaţi în gestionarea banilor europeni
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul României, Nicolae Ciucă, a discutat cu autoritățile responsabile de managementul și ministerelor resort pe tema absorbției fondurilor europene, solicitând, de asemenea, simplificarea procedurilor, reducerea birocrației și, cel mai important, susținerea și frecventarea de cursuri de pregătire pentru angajații ce se vor ocupa de absorbția fondurilor europene, transmite Agerpres.

Cursuri pentru cei responsabili de PNRR

„Nu voi accepta să nu absorbim aceşti bani. Vom analiza săptămânal evoluţia, în şedinţă de Guvern. Fiecare ministru va prezenta stadiul îndeplinirii obiectivelor de absorbţie şi va participa la toate întâlnirile cu oficialii europeni”, a declarat premierul

În cadrul întâlnirii premierului Ciucă, principalele teme abordate au avut în vedere implementarea funcțională a Cadrului Financiar Multianual 2014 – 2020, stadiul pregătirii perioadei de programare 2021-2027 şi Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Premierul a subliniat nevoia de a lua toate măsurile necesare pentru a absorbi cele peste 80 de miliarde de euro pe care România le are la dispoziţie din cele trei resurse europene. Prioritare în acest sens vor fi punerea în stare de operativitate a Autorităţilor de management şi activarea responsabililor de reforme din structurile guvernamentale şi a mecanismelor de lucru”, se arată într-un comunicat furnizat de către Guvernul României.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că avem nevoie de un set de propuneri pentru sprijinirea beneficiarilor, dar și „recuperarea” ritmului în care fondurile europene au rămas în Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020.

Personalul calificat, imperativ pentru optimizarea mecanismelor de absorbție

„A fost subliniată, totodată, importanţa proiectelor cu fonduri europene pentru dezvoltarea economiei României şi nevoia ca beneficiarii să fie consultaţi, pentru a putea găsi cele mai potrivite proceduri de lucru. Un rol esenţial în optimizarea mecanismelor de absorbţie îl va avea personalul calificat, în acest sens, premierul solicitând demararea unor cursuri de pregătire a angajaţilor implicaţi în gestionarea banilor europeni”, transmite Guvernul.

În cadrul întâlnirii au participat ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Dan Vîlceanu, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, dar și secretari de stat și directori generali sau reprezentanți ai autorităților de management.