Liderii PNL, mielușei cu partenerii din coaliție, zmei cu vocile puternice din partid: Reacția șefilor de la București după ce liderul liberalilor din Satu Mare a rupt coaliția locală cu UDMR și a denunțat dubla comandă a Uniunii

Liderii PNL, mielușei cu partenerii din coaliție, zmei cu vocile puternice din partid: Reacția șefilor de la București după ce liderul liberalilor din Satu Mare a rupt coaliția locală cu UDMR și a denunțat dubla comandă a Uniunii

E scandal în PNL din cauza relației cu UDMR din teritoriu. Președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a anunțat că renunță la alianța din județ cu Uniunea, acuzând că UDMR are comandă dublă, aluzie la apropierea de Guvernul Orban de la Budapesta. El a mai afirmat că, dată fiind prezența liderilor Uniunii la discursul rasist și antieuropean al lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, se impune scoaterea formațiunii de la guvernare.

Cozma a precizat că a informat conducerea centrală a PNL despre situația din Satu Mare, iar indicațiile au fost ca organizația să facă ce e mai bine pentru sătmăreni. Numai că Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a susținut că decizia a fost luată fără consultarea conducerii partidului.

De precizat este că liderii PNL, prin vocea lui Stroe, au luat atitudine față de Cozma, dar au fost extrem de timizi în a reacționa la discursul antieuropean și rasist al premierului ungar Viktor Orban și, de asemenea, au fost foarte reținuți în a critica apropierea UDMR de Budapesta.

De altfel, liberalii au fost extrem de criticați în spațiul public pentru că nu au reacționat la pozițiile pro-Orban ale UDMR-ului. Despre această situație a vorbit recent, pentru B1 TV, scriitorul și politologul Stelian Tănase, care i-a acuzat pe politicieni că „sunt molâi, sunt lași”.

Scandal în coaliție

Un nou scandal riscă să răstoarne coaliția, din cauza tensiunilor din teritoriu dintre PNL și UDMR.  Președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a anunțat că renunță la alianța din județ cu UDMR și iese de la guvernarea locală.

După această mișcare, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe, a susținut că decizia ar fi fost luată fără consultarea vreunei structuri centrale de conducere.

Cu toate acestea, în motivarea deciziei de a rupe alianța locală cu UDMR – care are primarul și președintele Consiliului Județean, Adrian Cozma a spus că UDMR are dublă comandă, făcând parte din guvernul de la Budapesta și lucrează împotriva intereselor județului și municipiului Satu Mare.

Liderul PNL Satu Mare a mai spus că, având în vedere prezența șefilor UDMR la Tușnad la discursul rasist al premierului Viktor Orban, s-ar impune ieșirea Uniunii de la guvernare. El a spus că a informat conducerea centrală a PNL cu privire la situația din Satu Mare, iar indicațiile au fost ca organizația să facă ceea ce este bine pentru sătmăreni.

Ce spune purtătorul de cuvânt al PNL

Stroe a mai anunţat că liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma va fi solicitat de către conducerea centrală a PNL să lămurească această situaţie, funcţionarea coaliţiei nefiind afectată de acest caz.

”Aceasta este o decizie individuală a PNl Satu Mare, nu a fost luată această decizie cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi de regulă nu ne amestecăm în politicile de alianţă la nivel local sau judeţean”, a spus Ionuţ Stroe,

Peședintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, a declarat marți că cele două funcții vacantate de liberali ar urma să fie atribuite PSD, partidul urmând să aibă astăzi o ședință pentru nominalizarea vicepreședinților. În cursul zilei de marți va avea loc o nouă ședință extraordinară pentru votarea noilor vicepreședinți, potrivit presei locale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)