Guvernul modernizează sistemul de irigații. Procesul cuprinde patru etape, iar termenul de finalizare este în anul 2021

Guvernul modernizează sistemul de irigații. Procesul cuprinde patru etape, iar termenul de finalizare este în anul 2021
foto: Pixabay

Dupa 30 de ani de paragina, statul vrea modernizarea sistemului de irigatii a terenurilor agricole din Romania. Daniel Botanoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune ca procesul de anvergura cuprinde patru etape, iar termenul de finalizare este in anul 2021.

Pentru realizarea unui sistem de irigații pe suprafata agricola a Romaniei de 14,8 milioane ha, Daniel Botanoi spune ca proiectul trebuie impartit in patru etape.

Prima etapă este reabilitarea a ceea ce exista deja, mai exact acele sisteme de irigații care au funcționat în trecut si care au accesat fonduri europene sa poată să aibă apă pe canalul principal.

„Trebuie să avem în vedere că suprafața agricolă a României este 14,8 milioane ha. În toate calculele făcute de specialiștii din România nu te poți duce pe formele actuale de colectare, protejate, utilizare a apei mai mult de 2 milioane de ha, viabile economic. Pentru că primii consumatori sunt cetățenii României, urmează partea de industrie și apoi Agricultura, ca disponibil. Deci noi vorbim acum de reabilitarea acelor sisteme de irigații care au funcționat în trecut, de reabilitarea acelei magistrale pentru ca aceia care au accesat programe europene să poată să aibă apă pe canalul principal. Ei au atras niște fonduri europene pentru modernizare, dar nu pot duce apa la plantă pentru că nu o au pe canalul magistral. De asta toate magistralele intră în reabilitare”, a explicat, pentru Jurnalistii.ro, Daniel Botanoiu.

Etapa a doua.Cei care au în proprietate infrastructura secundară trebuie s-o modernizeze. În avans, statul va moderniza infrastructura principală.

Etapa a treia.Colectarea apelor de suprafață. Adică crearea bazinelor mari de retenție, cum este cel de la Vidraru, de exemplu. Însă vor intra într-o altă etapă și vor avea alocate alte fonduri decât cele cuprinse în miliardul de euro alocat pentru actualul program.

Etapa a patra.Colectarea apelor subterane și de salinizare.

Pentru primele două etape este disponibilă suma de unmiliard de euro, iar perioada de finalizare este2021, potrivitsecretarului de stat în Ministerul Agriculturii.

La ora actuală sunt 42 de amenajări de irigații în diferite etape de aprobare. Până la finalul programului vor fi viabile toate cele 88 de amenajări.