Societatea Academică din România cere Ligiei Deca și celorlalți șefi din Educație să-și publice tezele de doctorat: Trebuie trecut de la declarații de bune intenții la exemplul personal

Societatea Academică din România cere Ligiei Deca și celorlalți șefi din Educație să-și publice tezele de doctorat: Trebuie trecut de la declarații de bune intenții la exemplul personal
Ligia Deca, noul ministru al Educației, la ceremonia de depunere a jurământului, la Palatul Cotroceni. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Societatea Academică din România (SAR) i-a solicitat noului ministru al Educației, Ligia Deca, să-și publice teza de doctorat pe site-ul ministerului, până la finalul acestei luni, ca măsură necesară pentru redresarea încrederii în sistemul de învățământ românesc.

Solicitarea este valabilă și pentru secretarii de stat, secretarul general al Ministerul Educației și toți cei care dețin funcții de conducere în instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației, inclusiv inspectorii școlari generali.

„Deși nu se află în subordinea Ministerului Educației, la fel ar trebui să procedeze și toți rectorii dacă sunt aliații reformei, și nu complicii unui sistem corupt”, precizează SAR.

Cu toții ar trebui să-și publice tezele de doctorat și celelalte lucrări cu caracter științific pe care le au în CV, dar care acum nu pot fi consultate.

SAR cere ca șefii din Educație să-și publice tezele de doctorat

„Transparența și integritatea academică trebuie probate de la vârful Ministerului Educației, dacă într-adevăr se dorește o reformă profundă a sistemului de învățământ românesc. Și doamna ministru Deca, dar și președintele României, Klaus Iohannis, au reiterat nevoia ca reforma educațională să includă respectarea principiului toleranței zero față de plagiat”, se arată în mesajul SAR.

Reprezentanții SAR punctează că acum e un bun moment ca decidenții să treacă de la simpla exprimare a bunelor intenții la a da, prin fapte, un exemplu personal.

Secretarii de stat din conducerea Ministerului Educației care au titlul de doctor:

  • Antoneta Bolchiș – Doctor în științele educației (UBB Cluj-Napoca);
  • Ionel Lixandru – Doctor în științele educației (Universitatea din București);
  • Gigel Paraschiv – Doctor în inginerie mecanică (Universitatea Politehnica din București)

SAR mai solicită ca societatea civilă să fie consultată cu privire la măsurile privind integritatea academică și prevenirea conflictului de interese din noile Legi ale Educației.

Cererea vine în contextul în care fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), și-a dat demisia din această funcție în urma unui scandal de plagiat. Acuzat de plagiat mai e și premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, iar Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, își ține teza de doctorat la secret.

Președintele Klaus Iohannis susține că vrea „toleranță zero” în privința faptelor de plagiat. Cu toate acestea, n-a avut nicio reacție în scandalul în care a fost implicat Cîmpeanu, iar Ciucă e în continuare premier.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”
15:06 - Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)
14:59 - Dani Mocanu a făcut ravagii pe TikTok. Manelistul s-a filmat în timp ce își distrugea bolidul în valoare de 200.000 de euro