Sorin Cîmpeanu, al doilea ministru din actualul Guvern, după Florin Roman, care-și dă demisia în urma unui scandal de plagiat. Au rămas Lucian Bode și însuși premierul Ciucă

Sorin Cîmpeanu, al doilea ministru din actualul Guvern, după Florin Roman, care-și dă demisia în urma unui scandal de plagiat. Au rămas Lucian Bode și însuși premierul Ciucă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu (PNL) a anunțat, joi seară, că demisionează din funcția de ministru al Educației. Este al doilea ministru din actualul Guvern care ia o astfel de decizie în urma unui scandal de plagiat, după Florin Roman, care deținuse pentru scurt timp portofoliul Digitalizării. Acuzați de plagiat mai sunt, însă, Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, și însuși premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Florin Roman, un ”student-fantomă”

Învestit în funcția de ministru în noiembrie 2021, Florin Roman a demisionat după ce Libertatea a descoperit că 10 pagini din 10 verificate din lucrarea sa de master au fost copiate din lucrarea unui profesor timișorean.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care Roman o avea trecută în CV, a transmis la vremea aceea că nu-l cunoaște nici ca student, nici ca absolvent de licență…

În plus, liberalul recunoscuse senin că nu are nicio legătură cu domeniul digitalizării, considerând asta chiar un avantaj, căci îl făcea, spunea el, incoruptibil.

Ciucă e acuzat că a plagiat. El a spus că nu are nicio problemă să-i fie verificată teza de doctorat, dar apoi a blocat verificarea în instanță

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit la începutul anului, într-un articol pentru PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP), în 2003.

Ciucă a susținut că nu are nicio problemă ca teza sa să-i fie verificată iar la Universitate. Numai că singura instituție abilitată să se pronunțe în astfel de cazuri de CNATDCU, care CNATDCU nu se poate pronunța pentru că sesizările depuse au fost blocate chiar de Ciucă în instanță.

Există serioase suspiciuni privind modul în care acest dosar a ajuns la un judecător, acesta, pe nume Marius Iosif, primind în trecut funcții chiar de la PNL, partidul condus acum de Ciucă.

Cîmpeanu, acuzat că a plagiat într-un curs universitar pentru care studenții au dat bani

Șercan a mai descoperit că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar, trecând ca fiind ale lui 13 capitole care, în fapt, erau scrise de alți autori. S-a întâmplat atât în ediția din 2006, în care a fost descoperit plagiatul, cât și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.

Deși Cîmpeanu a argumentat că nu se poate considera plagiat deoarece e vorba de un banal suport de curs, jurnalista a mai descoperit că, totuși, acesta era vândut elevilor. Deci pare că a fost, totuși, suficient de important, încât elevii să fie puși să dea bani pe el.

Lucian Bode, extrem de secretos cu teza sa de doctorat

Un caz curios e și cel al ministrului de Interne, Lucian (PNL), care-și ține la secret teza de doctorat, deși legea impune publicarea acestor lucrări. Potrivit datelor Realitatea Plus, Bode chiar a avut grijă, cu o zi înainte ca termenul să expire, să notifice universitatea că nu vrea ca lucrarea lui să fie pusă pe site, având în vedere că aceasta urmează să fie publicată. Numai că n-a mai fost publicată.

„Aici e o afacere de-a dreptul șocantă… Știința e, prin definiție, publică. Există un motiv foarte bun pentru care susținerile de doctorat sunt publice. Nu poți să stai acolo într-o cameră, cu perdelele trase, și să spui ”eu sunt doctor în științe; am descoperit ceva”. Trebuie să demonstrezi lumii, publicului, specialiștilor, în primul rând. (…)

Acolo e un caz foarte clar, foarte clar, nici nu avem de discutat! Bode trebuie să zboare din politică, din savantlâncul ăsta pe care și-l imaginează el că-l face. E inadmisibil ce face Bode”, a declarat, pentru B1 TV, Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador.

Urmăriți B1TV.ro și pe