Sorin Cîmpeanu: DSP Ilfov ar fi trebuit să știe că în județ există școli fără nicio infectare și școli cu zeci de cazuri. Până când se schimbă legea, se respectă legea, este foarte simplu (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: DSP Ilfov ar fi trebuit să știe că în județ există școli fără nicio infectare și școli cu zeci de cazuri. Până când se schimbă legea, se respectă legea, este foarte simplu (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a afectat procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și a perturbat grav funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situațiilor în stare de alertă, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, miercuri seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, în contextul în care DSP a notificat școlile din județ pentru a trece în online.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV, despre situația școlilor din județul Ilfov

„Direcția de Sănătate Publică Ilfov, într-un mod cu totul și cu totul surprinzător, și-a depășit în mod clar atribuțiile legale. A reușit să încalce și Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5538 Educație-Sănătate, a reușit să se substituie CJSU, ISJ și tuturor unităților de învățământ din județ. Mai mult decât atât, am impresia că a dorit să se substituie și Departamentului pentru Situații de Urgență, acesta fiind îndreptățit cu emiterea ordinelor de carantinare”, a declarat oficialul.

Inițiativa DSP Ilfov a făcut rău din mai multe puncte de vedere, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„N-a ținut seama de faptul că sunt școli foarte aglomerate în care se învață în două-trei schimburi cu un număr maxim de elevi clasă și în același timp, în același județ, sunt școli cu un număr mic de elevi în clasă în care se învață într-un singur schimb. Acest lucru este cunoscut de direcția școlii, constituie o specificitate. De asemenea, ar fi trebuit să știe că sunt școli în care nu este niciun caz de infectare și sunt școli în care sunt zeci de cazuri de infectare în rândul elevilor și profesorilor. Ar fi trebuit, poate, să facă o anchetă epidemiologică înainte de a formula această propunere, în rândul celor 270 de școli din județul Ilfov, ceea ce în mod evident nu a făcut. În concluzie, a făcut această propunere în afara cadrului legal, a afectat procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și a perturbat grav funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situațiilor în stare de alertă, și așa fragile cum sunt ele, recunosc, dar o astfel de inițiativă a făcut rău pe toate aceste părți”, a mai spus ministrul interimar al Educației.

Întrebat cum rămân lucrurile în Ilfov, el a adăugat: „Rămân așa cum a declarat prefectul județului Ilfov, care este și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Se respectă legea. Până când se schimbă legea, se respectă legea, este foarte simplu”.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că principiul potrivit căruia școlile se deschid primele și se închid ultimele „a fost agreat de toată lumea”.

Ultima oră
18:36 - Curentul antivaccinist, puternic și în rândul penticostalilor. Emanuel Conțac: „Majoritatea celor din spațiul neoprotestant au, mai degrabă, rezerve față de vaccin”
18:20 - CNCAV: 150.639 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 111.033 au primit prima doză
18:15 - Mirel Joacă-Bine, ucis în timpul unui jaf în Italia. Românul devenit celebru pentru numele său a fost împușcat mortal de proprietarul magazinului pe care îl jefuia
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”