Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)

Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)

Scriitorul și politologul Stelian Tănase a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că nu e exclus ca PNL și PSD să pună la cale comasarea alegerilor parlamentare și locale, pentru a se asigura că vor câștiga aceste scrutine și-și vor conserva puterea.

Tănase a mai spus că e un bun moment pentru un candidat la prezidențiale antisistem și, în viziunea sa, Maia Sandu ar fi candidatul perfect.

Politologul a mai susținut că președintele Klaus Iohannis are și el ambiții politice pentru viitor și nici n-ar avea de ce să iasă la pensie, mai ales că a fost la pensie cât a fost primar la Sibiu și acum, în funcția de președinte.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale

Tănase a admis că se discută despre comasarea alegerilor parlamentare și locale, scenariu avansat recent și de fostul președinte PNL Valeriu Stoica, și că PNL și PSD chiar ar putea recurge la această strategie din disperarea de a câștiga scrutinele.

„Cred că aflați în fața acestui mare examen – 4 runde de alegeri în 2024, se schimbă complet fața puterii – au început să se teamă și încearcă să găsească, ca întotdeauna… să propună o lege, să comaseze, inventeze lucruri care să avantajeze pe cei care sunt la Putere și pot să dea o lege.

Foarte dur se va negocia această rocadă și sunt foarte speriați că poate electoratul îi trimite la plimbare. E foarte bun contextul ăsta să vii cu un candidat anti-sistem, dar nu se întâmplă nicio mișcare în afara sistemului de partide. Acum PSD și PNL domină complet viața politică.

Dacă ar fi un candidat, o forțăm o mișcare în rândul societății civile să vină cu un candidat antisistem, PNL și PSD ar pierde copios.

E nevoie de o alternativă și ea nu s-a ivit și nu văd nicio mișcare în zona societății civile de a construi ceva și ar fi momentul”, a declarat politologul, pentru B1 TV.

Stelian Tănase: Maia Sandu ar fi un bun candidat

În opinia sa, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, ar fi un bun candidat pentru Palatul Cotroceni.

„Părerea mea e că trebuie o femeie și Maia Sandu ar fi un candidat perfect. Nu neapărat (pentru unire), nu m-am gândit la asta, ci tractează, trage, va fi o surpriză, va fi un candidat proaspăt, e antisistem, va putea critica oricare dintre partid și e un politician care a probat într-o situație mult mai dificilă că face față e și conectată internațional, a lucrat la Banca Mondială într-un post important. E ce ar trebui”, a spus Tănase, punctând că și Mircea Geoană e bine poziționat pentru o astfel de candidatură.

Ce a spus Stelian Tănase despre Ciolacu, Ciucă și Iohannis

Despre Marcel Ciolacu, președintele PSD, Stelian Tănase a spus că e „simpatic, cu figura lui de ursuleț, și pare moldovean hâtru și cumsecade”

„PNL nu are candidat. Cu Ciucă în față, putem să punem candidat păpușa aia cu Moș Gerilă din colțul străzii. Nu trage!”, a mai spus politologul, precizând că „Ciolacu trage mai bine decât Ciucă”.

Acesta a mai pecizat că e foarte reticent vizavi de militarii ajunși în politică: „Sunt foarte periculoși. Am mari rezerve. Sunt foarte periculoși, că la un moment de criză face cum l-a învățat pe el la Academia Militară – scoate tancurile pe străzi”.

Stelian Tănase a mai spus că președintele Klaus Iohannis se visează în continuare în politică după terminarea mandatului.

„Scenariul cu Iohannis premier, varianta Putin – Medvedev de la Moscova, e în capul lui, dar mai curând vrea să ajungă într-un organism internațional, că e cam plictisit de România. Ne-a arătat în ăștia 8 ani că e plictisit rău și cred că și soția lui îl trage să meargă afară, că ea a mers în toate călătoriile lui, dar n-a fost în spitale, școli, în momente critice. Ea și-a arătat interesul pentru politică numai când trebuia să-l însoțească în Occident, să facă shopping, să mai viziteze și ea pe banii altora. Iohannis vrea să-și continue cariera politică, e bărbat tânăr pentru politică. De ce ar pleca la pensie? Nu cred că vrea pensie, a stat în pensie când era primar la Sibiu, a stat în pensie la Cotroceni. Numai că dacă se va duce în Occident, va avea surpriza că trebuie să și facă ceva”, a mai declarat Stelian Tănase, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe