Surse: Primele negocieri dintre PNL și PSD, fără rezultat. Învestirea Guvernului, amânată spre sfârșitul săptămânii viitoare

Surse: Primele negocieri dintre PNL și PSD, fără rezultat. Învestirea Guvernului, amânată spre sfârșitul săptămânii viitoare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii PNL și PSD s-au întâlnit duminică, la Vila Lac, pentru discuții despre viitoarea guvernare, dar nu au ajuns deocamdată la nicio înțelegere, susțin mai multe surse citate de HotNews. Potrivit informării oficiale, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, urmează să discute, luni, cu reprezentanții USR despre programul de guvernare.

„Discuțiile cu noi sunt ca să ne arate programul de guvernare. Exclus să susținem un guvern minoritar și sunt șanse zero să fim invitați la guvernare”, au declarat surse din conducerea USR pentru Digi24.

Negocieri fără rezultat deocamdată între PNL și PSD

La negocierile de la Vila Lac au participat Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Rareș Bogdan din partea PNL și Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu și Paul Stănescu din partea PSD.

„Liberalii nu au fost de acord ca cele zece condiții ale PSD să fie introduse în programul de guvernare și cu susținerea temporară a Guvernului Ciucă, până în februarie. Discuția s-a suspendat pentru moment. Discuțiile vor fi reluate cel mai probabil în cursul săptămânii”, au explicat sursele citate, pentru HotNews.

Potrivit unor surse Digi24, Marcel Ciolacu mai vrea să aprobe lista de miniștri, înainte de depunerea ei în Parlament. Președintele PNL, Florin Cîțu, nu a fost de acord cu solicitările social democraților. Mai mult, între partenerii de guvernare, PNL și UDMR, nu s-a ajuns la un acord în privința ministerelor.

Liderii PNL iau în calcul ca învestirea Guvernului Ciucă să fie amânată spre sfârșitul săptămânii viitoare. Inițial se preconiza că votul în Parlament se va da joi, dar, din cauza acestor probleme, audierea miniștrilor se va putea face cel mai devreme joi sau vineri.

Jocurile politice în PNL și PSD

Surse HotNews afirmă că Marcel Ciolacu, președintele PSD, pledează în partid pentru o susținere din Parlament a Guvernului Ciucă, fără ca PSD să intre la guvernare, dar o parte dintre liderii din teritoriu doresc intrarea la guvernare asumată.
Și PNL are propriile probleme cu liderii din teritoriu.

Liberalii riscă și să piardă mai mulți parlamentari dacă își vor asuma public colaborarea cu PSD. De altfel, Dan Vîlceanu, secretarul general al partidului, a declarat că Ludovic Orban, fostul președinte al formațiunii, ar putea să rupă „o parte foarte mică” din PNL și doar 10-12 parlamentari ar putea pleca din partid. Neoficial, însă, conducerea PNL se teme că Orban ar putea lua cu el 30 de aleși. Ludovic Orban a anunțat deja că va demisiona din grupul parlamentar al PNL și că nu va vota Guvernul Ciucă deoarece nu vrea să voteze cot la cot cu PSD.

Duminică, Florin Cîțu, președintele PNL, a exclus posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD.
„Problema PNL în acest moment nu este câte ministere dă UDMR-ului, ci cum să se înțeleagă cu USR după ce nu s-au înțeles cu PSD”, au declarat surse pentru Digi24.

Nicolae Ciucă are la dispoziție 10 zile să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul săptămânii viitoare. Acesta are nevoie de 234 de voturi.

Ultima oră
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)