Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor

Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
Foto: Facebook @ Vasile Dîncu

În acest moment în Europa există la nivelul întregii echipe NATO un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară, a atras atenția ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, într-un interviu pentru Antena 3.

Declarațiile social-democratului au venit în contextul în care, marți, la Bruxelles, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

„În acest moment există în Europa, la nivelul întregii echipe NATO, un deficit în ceea ce privește înzestrarea, de aceea s-a pus foarte serios problema pe trei direcții.

În primul rând, refacerea stocurilor. Acesta este un lucru foarte important, cu încercarea tot mai serioasă de a crea sinergii împreună cu statele europene(…). A doua cale sigur că a fost mobilitatea militară și s-a vorbit foarte mult și despre stimulente financiare. Sper să se ia în această perioadă hotărâri importante la Bruxelles privind posibilitatea de achiziții rapide”, a explicat Vasile Dîncu, care a precizat că se doreşte o procedură mai simplă la achiziţii militare în UE.

Vasile Dîncu (MApN): Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor

Pericolul de la Marea Neagră, spune șeful MApN, reprezintă pentru România o provocare la adresa securității naționale.

„În ceea ce privește pericolul de la Marea Neagră este pentru România o provocare la adresa securității naționale, pentru că este spațiul nostru de siguranță. Această prezență în Insula Șerpilor sigur că ne îngrijorează, dar nu ne îngrijorează numai pe noi. Este îngrijorarea pe care o împărtășim cu întreaga Alianță Nord-Atlantică”, a punctat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a fost marți la evenimentul Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), acolo și-a exprimat speranța că în 2023 va fi alocat peste 30% din bugetul MApN pentru înzestrare militară. Cu acest prilej, Vasile Dîncu pleda pentru achiziții în zona navală și spnea despre Marea Neagră că „a devenit un lac plin de rechini”.

Potrivit Agerpres, întrebat despre procentul care ar putea fi alocat din bugetul Apărării în 2023 pentru zona de achiziții militare, Vasile Dîncu a afirmat: „Există o regulă la NATO, de 20%, noi sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că acesta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie”.

„Avem nevoie în acest moment mult mai mult, pentru că situaţia strategică o impune, avem nevoie de înzestrare în zona navală. Pentru că Marea Neagră a devenit un lac plin de rechini, avem nevoie nu numai de corvete, avem nevoie şi de fregate moderne, probabil şi de alte tipuri de armament necesar, ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”, mai spunea el.

Urmăriți B1TV.ro și pe