Vasile Dîncu: Proiectul apărut în spaţiul public privind situaţia de criză nu e de actualitate

Vasile Dîncu: Proiectul apărut în spaţiul public privind situaţia de criză nu e de actualitate
Sursa foto: Guvernul României / Facebook

UPDATE, 17:55 – Ministerul Apărării Naționale a explicat la rândul său că textul respectiv este „o versiune de lucru a unui proiect legislativ care nu mai este de actualitate la acest moment, în forma respectivă”.

„Textul care circulă în spațiul public reprezintă o versiune de lucru a unui proiect legislativ care nu mai este de actualitate la acest moment, în forma respectivă. Proiectele din cadrul acestui pachet legislativ vor fi reanalizate și prezentate public”, spune MApN.

Știrea inițială: Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării, a declarat, marți, că proiectul de lege la care s-a făcut referire în spațiul public, cel privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, nu e unul de actualitate.

Ce spune Dîncu despre proiectul ce definește situația de criză

„Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a declarat Vasile Dîncu, pentru Agerpres.

Reacția vine după ce, luni, în spațiul public a apărut informația că Guvernul pregătește un proiect de lege privind gestionarea rapidă a situațiilor de criză. Draftul definea ”situația de criză”, explica modul în care aceasta e decretată și preciza, printre altele, că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

Dîncu: Nu există dispoziții sau date care să ne pună în situația de a face recrutări sau de a mobiliza rezerviștii

Pe 3 martie, în contextul invaziei rusești în Ucraina, ministrul Apărării afirmase că nu există date care să ne pună în situația de a face recrutări sau de a mobiliza rezerviștii.

„Nu există în acest moment nicio strategie, nu există nicio dispoziție sau date care să ne pună în situația de a face recrutări sau de a mobiliza rezerviștii. (…)

Nu o impune această situație, chiar dacă vorbim despre un conflict în zonă, nu se impune această situație în România și oamenii nu ar trebui să ia în seamă asemenea lucruri”, afirmase ministrul Vasile Dîncu, la acea dată.

Urmăriți B1TV.ro și pe