A murit Ivan Patzaichin. Canoistul suferea în secret de o boală incurabilă

A murit Ivan Patzaichin. Canoistul suferea în secret de o boală incurabilă

Ivan Patzaichin, legendarul canoist român, a murit duminică, la vârsta de 71 de ani. Cauza decesului nu a fost deocamdată anunțată.

Potrivit apropiaților, Ivan Patzaichin a suferea de o boală incurabilă, cu care s-a luptat în secret, a confirmat Silviu Dumitrescu pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

A căutat cu demnitate să ducă această grea suferință. Nu s-a văitat nimănui, nu a încercat să ceară ajutorul nimănui, nu a spus niciun cuvânt”, a spus Silviu Dumitrescu despre boala lui Patzaichin.

Sportivul și-a petrecut ultimele 3 luni din viață internat la Spitalul „Elias”. Starea lui s-ar fi agravat în ultima lună.

Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a transmis un mesaj de condoleanțe pentru trecerea în neființă a campionului.

„E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi.
Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos.
Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre!” este mesajul postat pe Facebook.

Cine a fost Ivan Patzaichin?

Multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, fost antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.

În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968-1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984), potrivit site-ului www.csdinamo.eu.