Bobi Simion, campion la tenis de masă, riscă să rateze Olimpiada Paralimpică din 2012

După zeci de trofee obţinute la nivel naţional şi internaţional, Bobi Simion, singurul român calificat anul trecut la Campionatul Mondial Paralimpic de tenis de masă, se confruntă acum cu o nouă piedică în cariera sa sportivă. Clujeanul de 30 de ani, care s-a născut cu o malformaţie congenitală a mebrelor superioare şi inferioare, este pe punctul de a rata calificările la Jocurile Olimpice şi Paralimpice  de la Londra, din 2012, din lipsă de sponsorizare.

Bobi Simion a fost nevoit să-şi petreacă primii ani din viaţă la un orfelinat din Tulcea. Părinţii săi l-au respins din cauza handicapului de care suferă, el fiind singurul copil al lor afectat de această boală.

„Nimic nu se câştigă fără luptă continuă”

După anii petrecuţi în orfelinat, Bobi Simion a fost transferat la o şcoală specială pentru persoane cu dizabilităţi din Cluj-Napoca, unde a rămas până la vârsta de 18 ani.

„Experienţa pe care am învaţat-o a fost faptul că poţi reuşi în viaţă doar dacă lupţi, că nimic nu se câştigă fără luptă continuă”, povesteşte Simion.

În anul 2001, tânărul s-a înscris la un club sportiv pentru persoane cu dizabilităţi, unde a jucat pntru prima oară tenis de masă.

„În anul 2002 am început să particip la turnee naţionale şi să îmi dau seama cum se joacă tenis pentru persoane cu dizabilităţi”, îşi aminteşte tânărul. „Anul 2003 a fost anul care mi-a oferit şansa de a participa şi la o competitie internaţională, competiţia având loc în Cehia”, continuă acesta.

Pauză forţată de împrejurări

Din cauza dificultăţilor financiare şi a programului de muncă încărcat, Bobi Simion a fost nevoit să renunţe temporar la competiţiile sportive. Din 2007, însă, acesta şi-a reluat antrenamentele şi a început din nou să participe la competiţii internaţionale.

Nu a durat mult până când sportivul greu încercat de viaţă a început din nou să câştige premii. În 2008, acesta a obţinut două medalii de aur la competiţia internaţională din Venezuela.

„Anul 2009 a fost anul cu cele mai multe participări la competiţii pe plan internaţional, acestea având loc în  Iordania, Germania, Polonia, Spania, Italia, Brazilia şi Argentina unde m-am întors cu multe medalii din fiecare ţară”, povesteşte Bobi Simion.

Calificare istorică

Tot în anul 2009, Bobi Simion a devenit primul român care s-a calificat la Campionatul Mondial Paralimpic de tenis de masă, care s-a desfăşurat anul trecut, între 25 octombrie si 3 noiembrie, în Coreea de Sud.

Punctele acumulate de Bobi Simion în urma competiţiilor la care a participat îi asigură şanse reale de participare la Olimpiada de la Londra, programată să aibă loc în 2012.

„Sunt singurul român cu şanse de 80% pentru a reprezenta România pentru prima dată în istoria tenisului de masă destinat persoanelor cu nevoi speciale”, precizează Bobi Simion.

Pe locul 10 în Europa

În prezent, Bobi Simion ocupă poziția 13 în topul internaţional al tenisului de masă. În Europa, acesta se află pe locul 10.

„La Olimpiadă merg doar 16 sportivi din întreaga lume printre care deocamdată mă număr şi eu. Ca să îmi păstrez locul, sau să urc mai sus în clasament, trebuie să particip în acest an la competiţii internaţionale pentru a merge sigur la olimpiadă. Şi pentru asta aş avea nevoie de un sprijin financiar”, conchide sportivul Bobi Simion.

Ultima oră